ГоловнаПолітика

Спецпрокурор США допитає екс-нардепа Артеменка, який пропонував здати Крим в оренду РФ

Автор "мирного плану" свідчитиме 18 травня.

Спецпрокурор США допитає екс-нардепа Артеменка, який пропонував здати Крим в оренду РФ
Андрей Артеменко
Фото: politeka.net

Колишнього депутата Верховної Ради Андрія Артеменка, позбавленого 2017 року громадянства України, викликано свідчити перед великим журі присяжних, які працюють у рамках розслідування про російське втручання у вибори в США, яке проводить спецпрокурор Роберт Мюллер.

Про це повідомляє видання Politico.

Артеменко розповів виданню, що минулого тижня отримав повістку про виклик на допит. За його словами, він збирається свідчити в п'ятницю, 18 травня. За версією Артеменка, мова, радше за все, піде про запропонований ним план урегулювання конфлікту України з Росією, про який він говорив з адвокатом президента США Дональдом Трампом Майклом Коеном.

У лютому 2017 року газета New York Times повідомила, що Артеменко зв'язався з колишнім бізнес-партнером Трампа Фелісом Сатером, щоб дізнатися, як він може передати свій мирний план адміністрації Трампа. Сатер звів Артеменка з Коеном, а той залишив план в офісі тодішнього радника Трампа з національної безпеки Майкла Флінна. Коен, втім, заперечував це і говорив, що він викинув документ.

Коен говорив газеті The Washington Post, що Артеменко хвалився в січні 2017 року, що російський уряд знав про його пропозицію. Артеменко спростовував це.

"Мирний план" Артменка передбачав, що Україна "здасть в оренду" півострів Росії на термін від 50 до 100 років, Росія виведе свої війська з Донбасу, а США знімуть санкції з РФ.

Як сказано у статті в Politico, свідчення Артеменка допоможуть команді Мюллера краще зрозуміти ситуацію, пов'язану з планом врегулювання ситуації в Україні, і оцінити ролі в цьому Коена і Сатера. Крім того, спецпрокурора може цікавити ця тема у зв'язку з тим, що події відбувалися після розмови Флінна з екс-послом РФ у США Сергієм Кисляком, під час якої порушували тему зняття антиросійських санкцій.

Нагадаємо, після того, як про план Артеменка стало відомо в ЗМІ, проти нього в Україні порушили кримінальну справу за статтею про державну зраду. Пізніше Верховна Рада позбавила Артеменка депутатського мандата, а Державна міграційна служба заборонила йому в'їзд у країну. У травні 2017 року ДМС повідомила, що, відповідно до указу глави держави, Артеменко втратив громадянство країни. Рішення пояснювалося наявністю в екс-депутата канадського паспорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram