ГоловнаПолітика

СБУ встановила особи 26 російських офіцерів, які готували найманців ПВК "Вагнер"

За підготовку так званої ротно-тактичної групи "Карпати" відповідає підполковник ЗС РФ Олег Дем'яненко.

Служба безпеки України встановила осіб 26 російських офіцерів, які з 2014 року були "відряджені" як інструктори з бойової підготовки в ПВК "Вагнер".

Про це на брифінгу повідомив голова СБУ Василь Грицак, передає прес-центр спецслужби.

За його даними, кадрові російські військові проводили навчання "приватної армії Путіна" з тактичної, вогневої, інженерною та артилерійської підготовки, вишколу екіпажів танків, БМП, БТР і ППО.

"Ми встановили особу підполковника ЗС РФ Олега Дем'яненка, який безпосередньо відповідає за підготовку так званої ротно-тактичної групи "Карпати", що складалася переважно з громадян України - учасників бандформувань на Донбас ", - заявив голова СБУ.

Грицак пояснив, що ця група була сформована для проведення розвідувально-терористичної діяльності на території України.

СБУ встановила всіх учасників "Карпат" в складі п'ятдесяти шести чоловік і найближчим часом оприлюднить їх персональні дані.

За даними голови СБУ, на парад в Москві 9-го травня запрошено керівництво ПВК "Вагнер" і згадані інструктори відділу бойової підготовки.

"Переконаний, що це спрямовано на підняття морального духу найманців після численних втрат, яких вони зазнали в Сирії на початку цього року", - додав Грицак.

Нагадаємо, про приватну військову компанію "Вагнер" вперше стало відомо в березні 2016 року від петербурзького видання "Фонтанка". За інформацією видання, за ПВК стоїть колишній командир загону спецназу ГРУ Міноборони РФ Дмитро Уткін з позивним "Вагнер". За інформацією незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team, бійці "Вагнера" беруть участь в боях в Сирії. Офіційно участь групи у військовій операції не визнається.

Крім того, відомо, що бійці ПВК "Вагнера" беруть участь в бойових діях на Донбасі. Так, СБУ встановила причетність ПВК "Вагнер" до знищення українського Іл-76 на Донбасі і подій в Дебальцеве.

Крім того встановлено участь у ПВК "Вагнер" близько 40 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram