ГоловнаПолітика

Ще один претендент на посаду аудитора НАБУ зняв кандидатуру

Залишився тільки Карлос Кастренсана.

Ще один претендент на посаду аудитора НАБУ зняв кандидатуру
Фото: Макс Требухов

Ще один претендент на посаду аудитора НАБУ від Верховної Ради зняв свою кандидатуру.

Про це на брифінгу повідомив спікер парламенту Андрій Парубій.

7 лютого комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції попросив Парубія поставити на голосування тих кандидатів на посаду аудитора НАБУ, які були запропоновані у 2017 році: професора Академії адвокатури Сергія Гончаренка, колишню прокурорку США Марту Борщ чи колишнього прокурора Іспанії Карлоса Кастренсану.

Наступного дня стало відомо, що Борщ попросила більше не розглядати її кандидатуру на посаду аудитора Антикорупційного бюро України. За словами Парубія, після рішення комітету надійшла ще одна відмова.

"Ці кандидатури вже розглядалися, коли я проводив рейтингове голосування і коли попереднього разу я ставив на порядок денний обрання аудитора. На жаль, жоден з кандидатів, у тому числі і ті троє, не набрали необхідної кількості голосів. Ба більше, склалася така нештатна ситуація, що після рішення комітету двоє з трьох кандидатів написали заяву про те, що вони не бажають балотуватися, на бажають брати участь у голосуванні Верховної Ради, відборі аудитора", - сказав він журналістам.

Парубій сподівається, що профільний комітет розгляне ситуацію, що склалася, і дасть нове рішення щодо аудитора НАБУ.

Член антикорупційного комітету Єгор Соболєв уточнив LB.ua, що друга відмова надійшла від Гончаренка. Тож єдиним охочим на посаду аудитора залишився Карлос Кастренсана.

Нагадаємо, згідно зі ст. 26 Закону "Про Національне антикорупційне бюро України", щорічно проводиться незалежна оцінка ефективності діяльності агентства, в тому числі шляхом випадкового аудиту кримінальних проваджень. Цей аудит проводить комісія з трьох осіб, яких щорічно визначає президент, Верховна Рада і Кабмін. Поки що свого представника призначив лише Кабмін.

Незадовільні результати аудиту можуть стати підставою для звільнення керівництва НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram