ГоловнаПолітика

Суд Криму підтвердив штрафи учасникам одиночних пікетів на суму 40 тис. рублів

Всі основні клопотання захисту активістів суддя відхилила.

Суд Криму підтвердив штрафи учасникам одиночних пікетів на суму 40 тис. рублів

Сьогодні підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляційні скарги чотирьох активістів, оштрафованих за одиночні пікети з вимогою припинити репресії проти кримських татар.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua у Криму.

Сінавера Мустафаєва, Ахтема Алієва, Нарімана Дервишева і Бекірова оштрафовано на 10 тисяч рублів кожного. Суддя Наталія Мостовенко визнала їх винними в порушенні встановленого порядку проведення масового заходу (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ). Згідно із судовим рішенням, вони "взяли участь в неузгодженому з органами місцевого самоврядування публічному заході, замаскованому під одиночні пікети".

Головним доказом обвинувачення у справах слугує експертиза, проведена Експертно-криміналістичним центром МВС у Криму. Фахівець робить висновки, що "пікети об'єднані єдністю мети, задуму і загальної організації". Водночас у більшості засуджених до штрафів активістів плакати не вилучали, а експертизу проводили за скріншотами фотографій із соцмережі або ЗМІ.

Засідання проходили у відкритому режимі, однак фото- і відеозйомку суддя заборонила. Ще шість запланованих на сьогодні судових засідань Мостовенко відклала на інші дні.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року по всій території анексованого Росією Криму на одиночні пікети проти репресій силовиків щодо кримських татар і мусульман вийшли десятки людей. Пікети проходили в Сімферополі, Джанкої, Судаку, Феодосії, Старому Криму, Кіровському, Алушті, Радянському і Білогірському районах, на трасі Сімферополь-Бахчисарай. Люди тримали плакати з написами "Мусульмани Криму - ваші сусіди, а не терористи", "Зупиніть свавілля силовиків Криму", "Свободу політичним в'язням", "Терористів у Криму не було, немає і не буде", "1944 - зрадники, 2017 - терористи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram