ГоловнаПолітика

Анджей Дуда: "Північний потік-2" несе загрози енергобезпеці Європи

Польща відкрита у питаннях можливих пропозицій щодо постачання зрідженого газу для України.

Анджей Дуда: "Північний потік-2" несе загрози енергобезпеці Європи
Фото: EPA

Польща, як і Україна, виступає проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", заявив польський президент Анджей Дуда на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Харкові в середу.

"Позиція Польщі щодо "Північного потоку-2" незмінна. Ми абсолютно проти цієї інвестиції. Ми вважаємо, що вона зневажає європейські норми, що вона проти інтересів Європейського Союзу і тут наші позиції (з Україною - ред.) зі самого початку однозначні, ідентичні та незмінні", - заявив Анджей Дуда.

Президент Польщі повідомив, що під час переговорів у Харкові він обговорював з Петром Порошенком питання підтримки України шляхом інвестицій, які полягають у будівництві газопроводу-інтерконектора.

"Я радий, що це інвестиційне завдання реалізується тепер і тут є тісна співпраця Польщі та України. Ми відкриті в питаннях можливих пропозицій України щодо постачання скрапленого газу для України", - сказав Дуда.

За його словами, проект будівництва газопроводу-інтерконектора повинен бути реалізований так, щоб він приніс користь обом країнам.

"Це інвестиція, яка має служити нашим країнам. І вона повинна бути реалізована так, щоб обидві сторони виграли від цієї інвестиції", - сказав польський президент.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті ж, що і у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Раніше міністр енергетики США Рік Перрі назвав будівництво "Північного потоку-2" таким, що загрожує енергетичній безпеці України та Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram