ГоловнаПолітика

Парубій підписав закон про реформу охорони здоров'я

Ключовий документ медреформи передано на розгляд президента.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій 17 листопада підписав законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів" і передав його президентові.

Про це йдеться в картці законопроекту на сайті парламенту.

Законопроект №6327 - ключовий у реформі охорони здоров'я. Він вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів коштом державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом".

Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно. Державні фінансові гарантії надаються незалежно від будь-яких додаткових критеріїв усім громадянам України і тим, хто зареєстрований платником податків в Україні.

14 листопада було ухвалено ще один законопроект з цього пакету - №7117 про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з документом, для залучення кваліфікованих спеціалістів до роботи в сільській місцевості запропоновано встановити систему стимулів, зокрема забезпечення працівників житлом і службовим транспортом, можливостями для отримання освіти і підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці, в тому числі розвиненою матеріально-технічною базою для медичного обслуговування.

Верховна Рада ще має ухвалити зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для медреформи (законопроект №6604).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram