ГоловнаПолітика

Україна почала процедуру екстрадиції колишнього грузинського силовика

Саакашвілі заперечує, що Кардава - його соратник.

Україна почала процедуру екстрадиції колишнього грузинського силовика
Мегис Кардава

Затриманого Службою безпеки України колишнього можновладного чиновника МВС Грузії, який перебуває з 2012 року в міжнародному розшуку за запитом грузинських правоохоронців, український суд заарештував на 40 діб, і в цей час розпочато процедуру його екстрадиції у Грузію.

"Згідно з постановою Галицького районного суду Івано-Франківської області, громадянину Грузії обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном 40 діб і розпочато процедуру його екстрадиції на батьківщину", - повідомляють на сайті СБУ.

У спецслужбі поінформували, що затримали іноземця під час заходів викриття та блокування каналів незаконного потрапляння на територію України представників міжнародних терористичних і екстремістських організацій.

"У затриманого вилучено два підроблені паспорти громадянина України, по одному - громадянина Латвії і Белізу, оформлені на різні прізвища, але з його фотографією, а також фальшиве посвідчення моряка, яким він користувався для перетину державного кордону України й інших держав", - розповіли в СБУ.

При цьому в інформації української спецслужби не вказано прізвища затриманого громадянина Грузії, проте повідомлено, що він з 2012 року перебуває в розшуку за скоєння злочинів насильницького спрямування, передбачених статтями 24, 138 і 144 Кримінального кодексу Грузії.

"Так, за даними Інтерполу, у період з 2002 року затриманий, перебуваючи на керівних посадах у МВС Грузії, в складі організованої злочинної групи співробітників міністерства застосовував тортури, фізичне та сексуальне знущання над особами, затриманими та засудженими за скоєння злочинів", - відзначили в СБУ.

Раніше в четвер грузинська прокуратура повідомила, що стосовно затриманого 1 листопада в Україні колишнього начальника військової поліції Міноборони Грузії Мегіса Кардави розпочато відповідні правові процедури для його екстрадиції в Тбілісі.

Кардава 2012 року покинув Грузію і з 2013 року перебував у розшуку Інтерполу на підставі матеріалів грузинської прокуратури. У 2014 році Кардаву заочно засуджено до дев'яти років ув'язнення. Його звинувачують у межах кількох кримінальних справ, у тому числі йдеться про організацію тюремного бунту, що привів до смерті в'язнів, про тортури в'язнів, таємне стеження за політичними опонентами екс-президента Михайла Саакашвілі, розтрату державних коштів.

Коментуючи затримання Кардави в Україні, Саакашвілі написав на своїй сторінці у Facebook, що не був із ним знайомий і ніколи не зустрічався. "Джерела ЗМІ дуже недосконалі. Із цим моїм "найближчим соратником" я ніколи не зустрічався, і про його існування я знаю тільки з преси", - написав Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram