ГоловнаПолітика

У пріоритетах уряду не вистачає промисловості, - Галасюк

Низка системних ініціатив вже в Раді і готові до розгляду.

У пріоритетах уряду не вистачає промисловості, - Галасюк
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

В оголошених Кабінетом Міністрів законодавчих пріоритетах осені не вистачає промислових законопроектів.

Про це заявив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Верховної Ради Віктор Галасюк, повідомляють Подробности.

Він зазначив, що профільні ініціативи вже зареєстровані в парламенті і чекають розгляду.

"Я неприємно здивований, що про промисловість в черговий раз забули. Недогледіли або свідома стратегічна помилка?", - написав депутат у Facebook.

За його словами, низка системних ініціатив, в тому числі з промпроекту реформ і антикризового плану РПЛ, вже в Раді і готові до розгляду.

Серед них, зокрема:

- Нова прозора і справедлива модель безплатного приєднання до інженерних мереж (№6671) для промисловців, аграріїв, будівельників, підприємців;

- Податкові стимули для нових виробництв через індустріальні парки (№2554-д, 2555-д) для масштабного залучення інвестицій і створення робочих місць;

- Зняття поборів з промислових інвестицій: трирічна розстрочка імпортного ПДВ (№6514) та зняття ввізного мита (№5276) з усього виробничого обладнання;

- Підтримка села і відродження тваринництва - дотації українським фермерам та малим господарствам на утримання худоби за рахунок установки аграрно-сировинного збору (№5300, 5301).

- Зміни в ст.99 Конституції, щоб НБУ дбав не тільки про фінансову стабільність, а й про доступність кредитів, сприяння економічному зростанню та подоланню безробіття (№ 5303).

До того ж, як зазначив Галасюк, втілення чекають вже прийняті парламентом закони для розвитку промисловості. Наприклад, про створення Експортно-кредитного агентства (ЕКА) для здешевлення кредитів для українських виробників-експортерів.

"Будувати економічний успіх країни треба з фундаменту - з промисловості. Інакше вийде як завжди - замок на піску, - переконаний депутат. - Сподіваюся, прем'єр-міністр Володимир Гройсман особисто зверне увагу на це питання і внесе необхідні корективи в законодавчі плани уряду".

Як повідомлялося, Кабмін визначив головні законопроекти нової сесії. Уряд розраховує восени провести пенсійну та медичну реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram