ГоловнаПолітика

У Києві побудують адаптаційний центр для ветеранів АТО

Об'єкт з'явиться на перетині Стратегічного шосе і проспекту Науки.

У середу, 30 серпня, в Києві будівельна компанія ТОВ "СБС-Надія" презентувала проект адаптаційного центру для ветеранів АТО. Про це повідомляє видання "Буквы".

Фото: bykvu.com

Об'єкт - торговий центр площею 1,4 тис. квадратних метрів, у якому частина площі буде виділена під адаптаційний центр для демобілізованих ветеранів АТО - з'явиться на перетині Стратегічного шосе і проспекту Науки в Голосіївському районі Києва. "Це об'єкт соціально-побутового призначення", - пояснює Дмитро Синюка, директор "СБС-Надія". Варто відзначити, що він сам є учасником АТО, воював на Луганщині, а також є членом кількох ветеранських організацій. З одним із них і був підписаний меморандум про будівництво центру, аналогів якого в Києві немає.

Синюка нагадує, що станом на серпень 2017 року статус учасників АТО отримали близько 300 тис. громадян: "І юридично, і морально ми маємо підстави завершити цей проект".

Психолог Тетяна Назаренко, член правління ГО "Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравматичних подій" пояснює: "В Україні люди приходять до психолога, коли перебувають уже в крайній точці страждання. Коли демобілізований розуміє, що "я більше не можу", і коли, як правило, потрібна вже консультація психіатра, а не психолога". За її словами, звертатися можуть аж через рік після травматичної події, коли вже розвинувся посттравматичний синдром.

В інших країнах світу існують різні етапи надання допомоги. Наприклад, підтримка спільноти, в якій живуть демобілізовані, організація місць, куди ветеран може прийти і поспілкуватися з такими самими, як він. "Це спілкування є цілющим, воно запобігає ПТСР (посттравматичний стресовий розлад - ред.) і суїциду", - пояснює психолог. "Зараз у Києві є спеціалізовані центри допомоги ветеранам, але там мова йде про лікування вже психологічних захворювань", - додає вона, пояснюючи, що у випадку з новим центром буде зроблено акцент на запобіганні таким захворюванням.

Фото: bykvu.com

За словами Назаренко, центр психосоціальної підтримки існує в Краматорську і демонструє прекрасні результати.

Як зазначає Анна Скуратова, співзасновник фірми-генпідрядника "Стоун Інжиніринг", проектом передбачено будівництво двоповерхової будівлі ТЦ з цокольним поверхом. На час будівництва навколо котловану буде споруджено шпунтову огорожу, яку згодом замінять монолітною стіною, тож безпека буде дотримуватися на належному рівні.

Фото: bykvu.com

Геологічні дослідження також підтвердили безпеку будівництва на цьому виді ґрунту, експертизу проект пройшов успішно.

Фото: bykvu.com

Проектом також передбачено благоустрій прилеглої до ТЦ території, де стоїть не відгороджений пам'ятний знак волонтерам. "Сквер буде збережений - ба більше, облагороджений, поліпшений і документально оформлений", - говорить представник генпідрядника, пояснюючи, що зараз з погляду закону як такого скверу немає - лише назва. Соціальна відповідальність забудовника передбачає також освітлення прилеглої території, реконструкцію сходів і дитячого майданчика, а також озеленення території.

Адвокат Валерія Зарубіна пояснила, що ТОВ "СБС-Надія" займає ділянку на підставі договору довгострокової (30 років) оренди під будівництво. Уся технічна і будівельна документація у проекту є, і на момент початку будівництва 17 серпня ці документи були на майданчику. Однак забудовник зіткнувся з негативним ставленням місцевих жителів, яке з'явилося в результаті дезінформації з боку окремих чиновників, зокрема голови Голосіївської РДА Наталії Бондар, яка заявила, що будівництво ведеться незаконно.

Незважаючи на наявність дозвільних документів, які продемонстрували журналістам, на період інформування місцевих жителів про плани забудовника будівництво було призупинено. Крім центру реабілітації воїнів АТО, площа майбутнього ТЦ буде зайнята супермаркетом; заплановане також розміщення невеликих магазинів і пунктів побутових послуг. При цьому буде створено близько 50 робочих місць. Синюка не виключає, що серед людей, які отримають роботу, будуть якраз ветерани АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram