ГоловнаПолітика

В мерії Запоріжжя знайшли несертифіковані системи аудіо- та відеоспостереження (оновлено)

Запорізьких чиновників запідозрили в передачі даних на окуповану територію.

В мерії Запоріжжя знайшли несертифіковані системи аудіо- та відеоспостереження (оновлено)
Фото: www.ipnews.in.ua

Вранці 1 серпня Служба безпеки України прийшла з обшуком у мерію Запоріжжя.

Місцеве видання "Время новостей" з посиланням на мера Володимира Буряка пише, що він стосується поплічництва "ДНР".

У постанові слідчого судді Жовтневого району сказано, що досудовим розслідуванням установлено, що в кабінеті мера Запоріжжя і його заступників були розміщені засоби для передачі інформації на тимчасово окуповану територію Донецької області. Спецзасоби, за даними слідства, передавали інформацію на територію, контрольовану "ДНР", ночами.

Мер ці звинувачення називає абсурдом. Він упевнений, що мета обшуків - дестабілізувати роботу мерії. За його словами, зараз проводять обшуки в кабінеті його заступника Волобуєва. Буряк очікує проведення обшуку і у своєму кабінеті. Зацікавлених у дестабілізації роботи мерії Буряк не назвав.

"Укрінформ" з посиланням на УСБУ в Запорізькій області пише, що обшук проводиться в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 359 КК України - незаконне використання спеціальних технічних засобів прихованого отримання інформації.

"Слідчі дії - санкціонований обшук в приміщеннях Запорізької мерії - проводяться в рамках розслідування слідчим відділом УСБУ в Запорізькій області кримінального провадження, відкритого за ст. 359 КК України. Це провадження відкрито на підставі інформації про те, що посадовими особами, які мають доступ до державної таємниці, використовуються засоби зв'язку, які не відповідають вимогам законодавства для представників цієї категорії посадових осіб. Крім того, є інформація про те, що в приміщеннях використовуються камери відеоспостереження та інші спецзасоби, що порушує закон України "Про державну таємницю", - повідомили в СБУ.

Оновлення. В СБУ повідомили, що під час обшуків у приміщеннях міськради виявили несертифіковані системи аудіо- та відеоспостереження, які направили на експертизу.

Фото: ssu.gov.ua

"Під час досудового слідства будуть встановлені ініціатори та мета встановлення систем спостереження в адміністративних приміщеннях органу місцевого самоврядування, в яких циркулює інформація з обмеженим доступом", - наголошується в повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, що на минулій сесії облради запорізький губернатор Костянтин Бриль заявив, що Росія готує дестабілізацію ситуації в області і в цьому їй допомагають місцеві чиновники. За даними Бриля, в Запоріжжі й області готують акції, спрямовані на насильницьке скинення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміну державного кордону України.

Організаторами акцій губернатор назвав проросійські організації. Як приклад таких заходів Бриль назвав фейкові акції протесту проти утиску прав етнічних груп у Запорізькій області, позитивне висвітлення "досягнень Російської Федерації в поліпшенні життя квазіутворень ДНР/ЛНР".

Мера Запоріжжя Володимира Буряка вважають людиною Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram