ГоловнаПолітика

"Рух нових сил": Саакашвілі перебуває за кордоном

У політика можуть бути труднощі з поверненням в Україну.

"Рух нових сил": Саакашвілі перебуває за кордоном
Фото: EPA/UPG

Партія "Рух нових сил" заявила, що українське громадянство Михайла Саакашвілі припинено в той час, коли його немає в Україні.

Про це йдеться у коментарі цієї політичної сили, оприлюдненому у фейсбуці.

"Операція з позбавлення Михайла Саакашвілі громадянства була заздалегідь спланована владою і втілюється саме тоді, коли Михайла немає в країні", - йдеться в заяві. Це означає, що у Саакашвілі можуть виникнути проблеми з поверненням в Україну.

Партія зазначає, що у неї до цих пір немає офіційно підтвердженої відповіді щодо громадянства Саакашвілі. Але якщо його припинено, то це незаконно, вважають в РНС. "Конституція України прямо забороняє позбавлення громадянства (ст. 25 Конституції України). Крім того, це є порушенням ст. 4 Європейської конвенції про громадянство у частині неможливості позбавлення громадянства. Також немає жодного рішення українських судових установ про визнання будь-яких рішень компетентних судів Грузії (згідно з розділом 8 ЦПК України)", - заявили в партії.

На думку "Руху нових сил", рішення про громадянство Саакашвілі було ухвалене "кишеньковою" Комісією з питань громадянства у зв'язку з наміром політика організувати акції протесту восени.

"24 липня Порошенко ввів до складу Комісії при Президентові України з питань громадянства кількох людей, вивівши "незгодних". Хто ці люди? Серед них держсекретар МВС Олексій Тахтай (протеже Авакова, який співпрацював ще з Льовочкіним) і керівник Департаменту з питань громадянства Адміністрації Президента Максим Моїсєєв (прямий підлеглий Порошенка). Повністю маріонеткова комісія здатна піти на будь-яку примху Порошенка", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі згідно з рішенням Комісії з питань громадянства.

Рішення ухвалене на підставі п. 2 ст. 19 Закону "Про громадянство", а саме - вказуванні неправдивих даних в анкеті. У документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, було зазначено, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, однак відомо, що на території Грузії Саакашвілі був заочно арештований.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram