ГоловнаПолітика

Волкер: На Донбасі більше російських танків, ніж у всіх країнах Західної Європи разом узятих

Надання зброї Україні "не спровокує" Росію.

Волкер: На Донбасі більше російських танків, ніж у всіх країнах Західної Європи разом узятих
Фото: СММ ОБСЕ

Спеціальний представник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер заявляє, що можливі постачання зброї в Україну для захисту від російської агресії не можуть спровокувати Росію, тому що вона вже зосередила на окупованій частині української території великий військовий контингент.

В інтерв'ю проекту Радіо Свобода «Настоящее время» 25 липня в Парижі Волкер підтвердив, що діюча влада США обговорює питання постачання Україні летальної зброї.

"Росія вже перебуває в Україні з усім своїм важким озброєнням. Там зараз більше російських танків, ніж у всіх країнах Західної Європи разом узятих. Це дуже і дуже великий військовий контингент. Ще більший контингент зосереджено біля кордонів України", - зазначив Волкер.

Волкер визнав право Росії розміщувати стільки озброєння, скільки захоче, на своїй території, але не на території України.

"У Росії є повне право це робити. Це її територія, вони можуть розміщувати там стільки військових, скільки хочуть. Тож це рішення ніяк не спровокує Росію зробити те, чого вона ще не зробила. І це ніяк не може змінити баланс сил", - вважає спецпредставник Держдепартаменту США.

За його словами, адміністрація президента Барака Обами не схвалила постачання зброї українській владі, незважаючи на те, що це підтримували обидві палати Конгресу. Однак адміністрація президента Дональда Трампа "переглядає" це рішення, щоб "дати Україні можливість захищати себе".

"Якщо ми приймемо таке рішення, це дасть можливість Україні захистити себе в тому випадку, якщо Росія зробить подальші кроки на українській території. Росія каже, що "не робить нічого такого" і не збирається цього робити. Якщо це так - постачання захисного озброєння тоді не становить ні для кого ніякого ризику", - додав Волкер.

Нагадаємо, в неділю Волкер побував на Донбасі, де назвав бойові дії в регіоні "не замороженим конфліктом, а гарячою війною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram