ГоловнаПолітика

Рада ратифікувала угоду з Європолом про оперативну і стратегічну співпрацю

Договір було підписано в грудні 2016 року під час візиту Авакова в Гаагу.

Рада ратифікувала угоду з Європолом про оперативну і стратегічну співпрацю
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським поліцейським офісом про оперативну і стратегічну співпрацю.

За ухвалення законопроекту №0152 проголосували 234 депутати.

Міністерство внутрішніх справ домовилося з Європолом про оперативну і стратегічну співпрацю 14 грудня 2016 року в Гаазі під час візиту міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в Нідерланди.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, угода дозволить створювати спільні міжнародні слідчі групи, розширити формат співпраці, обмінюватися оперативною інформацією в рамках кримінальних проваджень, спільно брати участь у розслідуванні більш широкого кола злочинів, встановлювати місце перебування причетних до злочинів осіб, у тому числі злочинців, які перебувають у розшуку.

Національним контактним пунктом із взаємодії Європолу з українською стороною визначено Національну поліцію.

Під час підписання угоди МВС анонсувало встановлення в Нацполіції необхідного обладнання та програмного забезпечення, яке нададуть європейські партнери для оперативного обміну інформацією, а високотехнологічна лінія зв'язку, за даними відомства, буде максимально захищеною.

Згідно з текстом угоди, встановлення захищеної лінії зв'язку покривається за рахунок Європолу, а щомісячні експлуатаційні витрати розділяються між сторонами.

Після набуття чинності цієї угоди припинить свою дію угода з Європолом про стратегічну співпрацю від 2009 року, але юридичні наслідки його застосування залишаться чинними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram