ГоловнаПолітика

"Жоден з існуючих законопроектів не вирішує питання гендерних квот у партіях", - Суслова

У підкомітеті з питань гендерної політики розробили власний законопроект.

"Жоден з існуючих законопроектів не вирішує питання гендерних квот у партіях", - Суслова
Фото: uacrisis.org

У парламенті є два законопроекти, які повинні врегулювати санкції за недотримання гендерних квот у партіях, але через юридичні казуси жоден із них це питання не вирішує. Про це сказала голова підкомітету з питань гендерної політики Ірина Суслова в інтерв'ю LB.ua.

За її словами, один із законопроектів розробив "Опоблок", другий №1456 - авторства депутатів Олени Кондратюк ("Родина"), голови нашого комітету Григорія Немирі ("Батьківщина"), Ірини Геращенко (віце-спікер парламенту).

"У законах про вибори народних депутатів ВР і вибори до місцевих рад є дві окремі статті: «Умови реєстрації» та «Відмова в реєстрації». В обох нових законопроектах саме в статті про відмову в реєстрації не вказано, що в разі недотримання квоти, партію не повинні реєструвати. Про це йдеться тільки в статті «умови реєстрації». Виходить юридичний казус, і суди ним користуються. Тобто проблему попереднього законопроекту нові не вирішують", - стверджує Суслова.

При цьому вона повідомила, що в підкомітеті з питань гендерної політики розробили власний законопроект, який, на думку Суслової, повністю вирішує проблему, але зареєструвати його, згідно з регламентом, поки не можуть.

"Ми розробили свій законопроект, і під ним підписалися лідери усіх політичних фракцій, крім «Опоблоку». Ми передбачили дотримання 30% квот у кожній п'ятірці, але згідно з регламентом, ми не можемо його зареєструвати, поки не буде розглянуто №1456 (бо наш законопроект було подано пізніше, ніж за 2 тижні, він не вважається альтернативним і може бути зареєстрований тільки після того, як парламент розгляне №1456). Зараз у нас є два варіанти: або цей законопроект не підтримають, і ми внесемо свій, або №1456 буде прийнятий у першому читанні. Тоді ми внесемо відповідні зміни в розділ «умови нереєстрації» безпосередньо до №1456», - додала вона.

Розглянути законопроект №1456 можуть уже в травні.

Нагадаємо, за даними "Міжпарламентського союзу", Україна на 145-му місці серед 190 країн світу за кількістю жінок у парламенті. Законопроект про парламентські квоти було прийнято ще в 2013-му, але в ньому не визначені санкції за недотримання квотного принципу. У 2014-му з'явилися два нові закони, які досі не затверджені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram