ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував відновити спеціальні військові суди

Президент прокоментував вирок генералові Назарову у справі про збитий в аеропорту Луганська ІЛ-76.

Порошенко запропонував відновити спеціальні військові суди
Фото: facebook.com/petroporoshenko

Президент Петро Порошенко виступив за відновлення спеціальних військових судів відповідно до чинної міжнародної практики.

Про це він повідомив у фейсбуці, коментуючи вирок генерал-майору Віктору Назарову у справі про збитий в аеропорту Луганська ІЛ-76.

"Оцінювати дії командирів у бойовій обстановці повинні військові фахівці, військові експерти і військові судді, а не цивільні. Принаймні зараз, поки йде ця жахлива підступна гібридна війна. Справедливість безумовно повинна бути досягнута в суді, але рішення військових судів не будуть ставитися під сумнів нашими воїнами", - заявив глава держави.

Порошенко зазначив, що українські військові виконують свій обов'язок захищати Україну, іноді ціною власного життя.

"Розумію горе родин. Але по-справжньому винним у загибелі наших героїв є ворог, який віроломно вторгся на нашу землю. Єдиним виправданням цим смертям є наближення ними невідворотної перемоги", - зазначив президент.

За його словами, за останні три роки в Україні виховане нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист держави, і стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з погляду забезпечення обороноздатності і безпеки.

"Саме тому я планую запропонувати відновлення спеціальних військових судів відповідно до чинної міжнародної практики", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, Назарова судили за катастрофу військового літака Іл-76, що сталася 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська. Тоді загинули 49 людей. В обвинувальному акті говорилося, що Назаров як керівник штабу АТО був зобов'язаний здійснювати управління військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати можливі дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, вступаючи на посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов'язків.

Назаров своєї провини не визнав. Зокрема, він зазначив, що під час досудового слідства було допущено "маніпулювання інформацією", а у показаннях свідків у суді були "припущення" і "інформація, інтерпретована на свій розсуд".

Напередодні Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерал-майора Віктора Назарова до 7 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram