ГоловнаПолітика

У МЗС упевнені, що Україна виграє справу проти Росії в Гаазькому суді

Завершився перший день слухань за позовом України проти РФ. 

У МЗС упевнені, що Україна виграє справу проти Росії в Гаазькому суді
Фото: EPA/UPG

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль переконана, що Міжнародний суд ООН ухвалить рішення на користь України в розгляді позову проти Російської Федерації.

Про це вона заявила журналістам після завершення першого дня слухань, повідомляє УНІАН.

"Ми переконані, що виграємо цю справу. У нас є всі підстави на ухвалення судом позитивного рішення, тому що ми не просимо нічого зайвого, що виходило б за рамки компетенції цього суду. І ми не просимо нічого, що виходить за межі виконання країною - підписантом цих конвенцій своїх обов'язків", - сказала Зеркаль.

Відповідаючи на питання щодо термінів ухвалення такого рішення, заступник міністра зазначила, що це буде залежати від того, як "процедурно суд визначить необхідний їм час для прийняття рішення".

"У випадку із Грузією це було досить швидко - вони протягом трьох тижнів визначили запобіжні заходи. З огляду на те, що ми ставимо питання щодо виконання двох конвенцій, це може бути трохи довше", - пояснила вона.

Зеркаль також зазначила, що майбутні рішення суду є обов'язковими для виконання всіма сторонами.

"Росія, звичайно, може робити все, що вважає за потрібне, навіть називати біле чорним. Для України це буде перше юридичне закріплення відповідних обов'язків РФ дотримуватися як конвенції, так і рішення суду. Порушення цих обов'язків також виведе Росію в інший клуб - клуб країн, які не виконують ні міжнародне право, ні рішення суду. А це вже інша площина відносин", - сказала вона.

Нагадаємо, Україна звинувачує РФ у порушенні конвенцій ООН з протидії фінансуванню тероризму та  з ліквідації всіх форм расової дискримінації. Раніше експерти з права роз'яснили, що рішення на користь України можуть юридично зафіксувати факти фінансування тероризму та расової дискримінації і включати в себе низку компенсацій для постраждалих, але не вирішать проблеми відповідальності Росії за збройну агресію на Сході України і в Криму.

Гаазький трибунал почав вивчати матеріали про військові злочини РФ на Донбасі  у квітні минулого року.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram