ГоловнаПолітика

Держдеп США різко засудив Росію за порушення прав людини в Криму

Держдеп США різко засудив Росію за порушення прав людини в Криму
Фото: topwar.ru

Державний департамент США оприлюднив щорічний звіт про стан з правами людини в світі.

З майже 200 країн, оглянутих у першому за нового державного секретаря Рекса Тіллерсона звіті, Росії адресовані одні з найрізкіших оцінок, що різко контрастує з переважно примирною риторикою щодо Москви президента США Дональда Трампа і його відходу від публічних заяв про права людини в Росії чи де-небудь у світі.

У розділі, присвяченому Україні, найбільші порушення прав людини відбулися у зв'язку з конфліктом на Донбасі та окупацією Криму.

"Підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі здійснювали викрадення, тортури і незаконне ув'язнення, використовували дітей як солдатів, придушували незгоду і накладали обмеження на гуманітарну допомогу", - йдеться у звіті. Повідомляється і про зловживання з боку урядових сил, але значно менше.

Окупованому Криму присвячений окремий підрозділ української частини звіту. Там, зокрема, йдеться про те, що суттєві порушення прав людини на півострові безпосередньо пов'язані з російською окупацією.

"Російські силовики влаштували широку кампанію залякування з метою придушити незгоду і опір окупації - викрадення, зникнення, фізичні зловживання, політичні переслідування, постійні допити... Окупаційна влада позбавила членів певних груп, насамперед українців і кримських татар за національністю, основних громадянських свобод, включаючи право на демонстрацію свого громадянства і національності, вони відчувають систематичну дискримінацію ", - йдеться у кримській частині звіту.

Як йдеться у звіті, з боку влади України є проблеми з судовою системою, яка порушує права людини. "Влада здебільшого не вживала належних заходів для переслідування і покарання більшості чиновників, які здійснювали зловживання, що створило атмосферу безкарності", - зазначили в держдепі.

Також у документі згадано, що міжнародні правозахисні організації та ООН побачили "значні недоліки" у розслідуванні порушень прав людини, здійснених урядовими силовими структурами.

Державний департамент США оприлюднює такий звіт з оглядом стану прав людини у всьому світі щорічно. Всього у ньому розглянуто стан у майже 200 країнах та територіях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram