ГоловнаПолітика

МЗС закликало посилити тиск на Кремль, щоб зупинити ескалацію на Донбасі

Україна вимагає від РФ негайно припинити бойові дії.

МЗС закликало посилити тиск на Кремль, щоб зупинити ескалацію на Донбасі
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з активізацією бойових дій на Донбасі.

"Звертаємося до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль для того, щоб зупинити небезпечну ескалацію на Донбасі і уникнути гуманітарної катастрофи в регіоні", - йдеться в заяві МЗС України.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню.

"За останні 2 дні російські окупаційні війська вчинили масовані обстріли по всій лінії зіткнення з усього наявного у них озброєння, включаючи заборонені Мінськими домовленостями РСЗВ "Град", артилерії калібру 152 мм, 122 мм, мінометів 120 і 82 мм, танків, а також зі стрілецької зброї. Від російської зброї загинули 8 українських військовослужбовців, 26 отримали поранення", - йдеться в повідомленні.

Через обстріли житлових районів страждає цивільне населення: поранено двох мирних жителів. Повністю знеструмленими залишилися міста Авдіївка і Ясинувата, без води, електрики і теплопостачання перебуває понад 400 тис. мирних жителів регіону. З урахуванням ускладнення погодних умов і тривалих обстрілів бойовиків, гуманітарна ситуація в цьому районі далі погіршується.

"Такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, незаконне, безпричинне і широкомасштабне знищення майна, не викликане військовою необхідністю. Очевидно, що нинішня ескалація на Донбасі свідчить про те, що Російська Федерація і далі зухвало ігнорує свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей, з метою не допустити стабілізації ситуації і досягнення якого-небудь прогресу в області безпеки і гуманітарній сфері", - наголошується в заяві МЗС.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко перервав свій візит до Німеччини через обстріли Авдіївки з боку російських бойовиків, що призвело до надзвичайної ситуації, яка межує з гуманітарною катастрофою.

Як повідомлялося, в неділю, 29 січня, дві групи бойовиків намагалися штурмувати промзону Авдіївки. За даними штабу, під час обстрілу загинули п'ятеро українських бійців. Також були поранені троє мирних жителів, а пізніше стало відомо, що під час обстрілів Авдіївка була знеструмлена. Вранці в понеділок в Авдіївці загинули ще два бійці АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram