ГоловнаПолітика

Прокуратура завершила розслідування справи про держзраду Януковича

Суд може початися вже в лютому.

Прокуратура завершила розслідування справи про держзраду Януковича
Виктор Янукович
Фото: EPA/UPG

Головна військова прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування у справі про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича.

У понеділок на 15:00 адвокатів Януковича викликали в прокуратуру. Там їм вручили повідомлення про завершення досудового розслідування та надали доступ до матеріалів справи, повідомив військовий прокурор Руслан Кравченко.

Однак захист екс-президента відмовився почати ознайомлення з матеріалами, пославшись на закінчення робочого дня. Адвокати мають намір почати вивчення матеріалів з 31 січня.

За прогнозами військової прокуратури, обвинувальний акт у справі буде передано в суд у лютому.

"Якщо сторона захисту не буде затягувати зі своїм правом ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, я думаю, що обвинувальний акт буде спрямований до суду вже в лютому", - сказав Кравченко.

За його словами, якщо протягом 10 днів адвокати Януковича не встигнуть ознайомитися з матеріалами справи, прокуратура має намір звернутися до суду, щоб він встановив терміни для вивчення результатів розслідування.

Під час розгляду справи в суді по суті прокуратура має намір викликати понад 30 свідків.

Також військовий прокурор повідомив, що під час розслідування було встановлено відсутність будь-якої загрози життю і безпеці Януковича на території України, тому прокуратура наполягатиме на особистій присутності підозрюваного в суді.

Нагадаємо, 28 листопада 2016 року генпрокурор Юрій Луценко в Святошинському райсуді Києва повідомив Януковича про підозру в держзраді - зміст підозри оголошено усно, а саме повідомлення про підозру було надіслано на всі відомі адреси перебування екс-президента. Того ж дня після зачитування цієї підозри представники Військової прокуратури вручили її адвокату, присутньому в суді.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram