ГоловнаПолітика

Польща виступила проти вимог Нідерландів до УА України і Євросоюзу

Вітольд Ващиковський вважає, що проект декларації "складно сприйняти".

Польща виступила проти вимог Нідерландів до УА України і Євросоюзу
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Запропонована Нідерландами декларація країн ЄС із застереженнями до Угоди про асоціацію з Україною є для Польщі складною для сприйняття, заявив керівник польської дипломатії Вітольд Ващиковський.

"Для Польщі це складно сприйняти", - сказав він журналістам у понеділок у Брюсселі, передає "Польське Радіо".

"Якщо Угода про асоціацію в майбутньому не означала б членства, то навіщо все це робити?" - додав він.

Нагадаємо, в понеділок у ЗМІ потрапили положення проекту резолюції ЄС про Угоду про асоціацію з Україною, який підготували Нідерланди.

У проекті сказано, що Угода про асоціацію з Україною "не містить зобов'язання Євросоюзу або його членів надавати колективні гарантії безпеки або іншу військову допомогу і підтримку Україні", українці не отримують "права на проживання і вільне працевлаштування" в ЄС, а угода "не вимагає додаткової фінансової підтримки" України з боку Євросоюзу.

Жодна з цих можливостей не була гарантована Угодою про асоціацію, однак голландці хочуть чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців.

Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули її на референдумі у квітні.

Угода попередньо набула чинності, проте Нідерланди погрожували розірвати її, якщо лідери країн ЄС не підтримають додаткових умов, сформульованих Гаагою. Резолюція саміту ЄС дасть прем'єру Марку Рютте можливість звернутися до парламенту з проханням схвалити угоду з Україною всупереч результатам референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram