ГоловнаПолітика

Рада провалила черговий законопроект про спецконфіскацію

Депутати відмовилися підтримати пропозицію Кабміну.

Рада провалила черговий законопроект про спецконфіскацію
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада провалила урядовий проект закону №5142 про забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів.

За його прийняття в першому читанні проголосували лише 176 народних депутатів. Пропозиції повернути законопроект на доопрацювання в комітет або повернути суб'єкту законодавчої ініціативи також не знайшли підтримки в депутатів. Тому спікеру Андрієві Парубію не залишилося нічого іншого, крім як оголосити, що законопроект відхилено.

Цей проект передбачав внесення в Цивільний, Цивільно-процесуальний, Кримінальний процесуальний кодекси змін, які дозволили б конфіскувати активи колишніх чиновників, придбані на необґрунтовані доходи.

Метою прийняття проекту закону було введення інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів до закінчення кримінального провадження, протягом якого ці активи були виявлені, якщо підозрюваний може ними користуватися і розпоряджатися. Як наголошено в пояснювальній записці, у світовій практиці такий механізм має назву Non-Conviction Based Asset Forfeiture, або "громадянська конфіскація".

Нагадаємо, Рада вже кілька разів провалювала законопроекти, які повинні дозволити процедуру спецконфіскації коштів екс-президента Януковича і його оточення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram