ГоловнаПолітика

Україні важливіше зберегти контроль усередині країни, ніж підтримку Олланда і Меркель, - Заліщук

Депутат вважає, що Захід повинен визнати, що Росія зриває Мінськ-2.

Україні важливіше зберегти контроль усередині країни, ніж підтримку Олланда і Меркель, - Заліщук
Светлана Залищук на протесте возле ГПУ
Фото: Сергей Нужненко

Втрата підтримки Німеччини і Франції в Мінських угодах - менша ціна для України, ніж ухвалення закону про вибори на Донбасі, вважає депутат Верховної Ради від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук.

"Нам треба зважити ціну, якою буде прийнято рішення. Ціна меншого залучення Франції і Німеччини в Мінських угодах буде меншою, ніж прийняття закону про вибори на Донбасі в парламенті. Це питання, яке розколює демократичні партії у Верховній Раді і громадянське суспільство. Ми можемо зберегти підтримку Олланда і Меркель, але втратимо контроль над ситуацією всередині країни", - сказала вона в коментарі LB.ua.

Заліщук вважає, що під час сьогоднішнього саміту в нормандському форматі визначальним стане, чи визнають західні лідери, що Мінські угоди не виконуються саме через Росію. Якщо ж вони будуть наполягати на провині обох сторін, то дискредитують міжнародні інститути, сказала вона.

"Кілька урядів підтримали, що російські військові злочини в Сирії потрібно розслідувати в рамках міжнародного кримінального суду. Час переосмислити також ситуацію в Україні і чітко вказати на сторону, яка винувата в нереалізації Мінських угод. Ключовим моментом для української дипломатії буде те, як вони інтерпретують невиконання Мінських угод. Якщо сьогодні ми почуємо Олланда і Меркель, які скажуть, що обидві сторони відмовляються бути щирими (як сказав Олланд), то вони, по суті, девальвують ключові світові інститути", - сказала Заліщук.

За словами депутата, французький президент займає досить формальну позицію з приводу Мінських угод.

"Кожна сторона хоче підвищити свою позицію перед суспільством. Частину карт не розкривають. Наприклад, так і не оприлюднили дорожню карту. Президент Франції, який став гарантом реалізації Мінських угод у рамках нормандського формату, має один з найнижчих рейтингів у своїй країні. Є негативні настрої серед місцевого бізнесу. Є сильний тиск російських грошей на французький бізнес і політику. Тому його позиція досить формальна - от Україна і Росія зобов'язалися робити це і це. Але не можна ставити на одну лінію наші зобов'язання, тому що ми жертва агресії, а вони - агресор", - підкреслила Заліщук.

Нагадаємо, що увечері в середу, 19 жовтня, в Берліні пройде перша за рік зустріч голів держав, які беруть участь у мирних переговорах "нормандського формату". Особливих очікувань від зустрічі Україна не має.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram