ГоловнаПолітика

Україна вирішила виходити з угод СНД з мінімальними втратами

У МЗС проти візового режиму з Росією.

Україна вирішила виходити з угод СНД з мінімальними втратами
Фото: korrespondent.net

Україна в процесі припинення дії укладених у рамках СНД угод намагатиметься мінімізувати втрати.

Про це заявив в ефірі телеканалу ICTV директор політичного департаменту міністерства закордонних справ України Олексій Макєєв.

"Наші зусилля зараз спрямовані на те, щоб гідно, але з мінімальними втратами для громадян України вийти з тих угод, які не потрібні, і, можливо, зберегти механізми, які потрібні, наприклад, про пенсійне забезпечення", - сказав він.

Представник МЗС зазначив, що чинними залишаться тільки ті угоди, які "будуть працювати на Україну". За його словами, внески в СНД Україна платити не збирається.

"Це і не платити внески, і не брати участь у процесі вироблення будь-яких рішень, які не стосуються інтересів України і громадян України. Це залишити чинними тільки ті угоди, які працюють на Україну", - додав він.

Крім того, Макєєв назвав недоцільним введення візового режиму з Росією.

"У дипломатії є таке поняття як "взаємність". Очевидно, можна очікувати, що, по-перше, РФ введе так само візовий режим проти українців. По-друге, ті мільйони українських громадян, які мають роботу в РФ, годують свої сім'ї, їх можуть змусити повернутися на Україну, отримати спочатку робочу візу, потім отримати дозвіл на працевлаштування. А Росія прекрасно висвітлить черги біля російських дипломатичних установ", - пояснив Макєєв.

Крім того, за словами представника дипвідомства, Москва може заявити, що українцям, які працюють у Росії, не треба повертатися на батьківщину, і запропонує їм російське громадянство, що може привести до втрати мільйонів українських громадян.

Нагадаємо, напередодні спікер парламенту Андрій Парубій запропонував розглянути введення візового режиму в РФ через затримання в РФ українського журналіста Романа Сущенка. Він висловив упевненість, що Рада підтримає цю ініціативу.

Утім представник "Блоку Петра Порошенка" Олексій Гончаренко заявив, що фракція не голосуватиме за введення візового режиму з Росією. При цьому фракції "Народний Фронт", "Самопоміч", Радикальна партія і "Батьківщина" вводити візи згодні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram