ГоловнаПолітика

Наливайченко закликав не відновлювати співпрацю зі спецслужбами РФ

Екс-голова СБУ запропонував розірвати дипвідносини з Росією.

Наливайченко закликав не відновлювати співпрацю зі спецслужбами РФ
Фото: Макс Требухов

Відновлення будь-якої співпраці або контактів з російськими спецслужбами було б злочином, заявив екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Чи є зараз якісь зв'язки між Службою безпеки України та спецслужбами країни-агресора? Не знаю, це питання до нинішнього керівництва", - сказав він в ефірі телеканалу "112 Україна".

За його словами, відразу після Революції Гідності СБУ розірвала всі відносини з російськими спецслужбами.

"СБУ стала, по суті, першою державною структурою України, яка почала принципово розривати зв'язки з Росією", - зазначив Наливайченко.

Зокрема, СБУ в односторонньому порядку денонсувала Угоду про співпрацю та взаємодію між Службою безпеки України та Міністерством безпеки РФ від 20 липня 1992 року, Угоду між Україною і РФ про співпрацю СБ України та Служби зовнішньої розвідки РФ в розвідувальній діяльності від 4 березня 1993 року, Угоду між СБ України та Федеральним агентством урядового зв'язку та інформації при президенті РФ про взаємодію в галузі радіоелектронної розвідки від 24 січня 2000 року, Договір між СБ України та Федеральним агентством урядового зв'язку та інформації при Президентові РФ про співробітництво в галузі забезпечення безпеки інформації від 30 листопада 2000 року, Угоду між СБ України та Федеральною службою РФ з контролю за оборотом наркотиків про співробітництво в боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів від 6 березня 2012 року.

"Служба Безпеки ініціювала перед МЗС України питання щодо денонсації Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом РФ про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 27 лютого 1998 року, згідно з яким на території України при Посольстві РФ в Україні, а також Генеральних консульствах РФ в Харкові, Одесі та Львові діють представництва Російського центру міжнародного наукового і культурного співробітництва, - зазначив Валентин Наливайченко. - Тоді ж я пропонував денонсувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між країнами від 1997 року. І порушував перед МЗС питання про денонсацію Угоди між Кабміном і урядом Росії, який регулює роботу посольства Росії і генеральних консульств в нашій державі. Ні для кого не секрет, що ці представництва використовуються для координації діяльності тих, хто намагається дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні. Якби ще в 2014 році у керівництва України вистачило мужності вирішити це питання, вдалося б уникнути провокацій і пікетів, які були в Києві, Харкові, Львові, Одесі, і негативно вплинули на наш імідж у Європі".

Нагадаємо, Наливайченка  звільнено з посади голови СБУ в червні 2015 року. Спецслужбу він очолював з кінця лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram