ГоловнаПолітика

Україна повинна провести власне розслідування катастрофи МН17, - Лубківський

Це пішло б на користь відносинам з Нідерландами, вважає дипломат.

Україна повинна провести власне розслідування катастрофи МН17, - Лубківський
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

"Кожен злочин має свої імена. Зашморг справедливості навколо організаторів та виконавців теракту МН17 звужується", - вважає координатор Руху "Справедливість", дипломат Маркіян Лубківський.

В ефірі каналу Еспресо він підкреслив, що бачить позитивну динаміку розслідування цього злочину: "Немає приватних "Буків", як і не може бути таких фраз: "Бук" прийшов, убив людей і пішов". Кожен злочин має свої імена. Зброю було завезено за конкретною командою. Екіпаж "бука" потрапляв у ціль також за чиєюсь командою. І для України принципово самій провести розслідування та засудити винних. Це питання, безумовно, зіграло би на користь нашим відносинам з Нідерландами, зокрема, у питаннях інтеграції в ЄС, - вважає дипломат.

Маркіян Лубківський підкреслив, що докази і напрацювання тодішнього керівника СБУ Валентина Наливайченка, одержані в перші години після злочину, лягли в основу розслідування. Голландські слідчі дуже скрупульозно вивчили і сателітні знімки, і переговори бойовиків, які були зібрані українськими слідчими.

На думку посла, розслідування катастрофи займе певний час. Росія намагається і буде продовжувати намагатися впливати та тиснути на слідство. "Останніми днями вустами своїх пропагандистів Маркова і Корнілова РФ всіляко веде громадську увагу у зовсім іншу сторону, але покарання не відворотне", - підкреслив Лубківський. На його думку, крок за кроком слідство буде виходити на фінальний етап.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram