ГоловнаПолітика

"Укртрансгаз" має якомога швидше отримати незалежність від "Нафтогазу", - голова парламентського комітету з ПЕК

Нардеп вважає НАК "Нафтогаз" галузевим монстром.

"Укртрансгаз" має якомога швидше отримати незалежність від "Нафтогазу", - голова парламентського комітету з ПЕК
Александр Домбровский
Фото: www.i-g-t.org

Голова комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Домбровський вважає стратегічно правильним рішення міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва вивести ПАТ "Укртрансгаз" з-під контролю НАК "Нафтогаз України". Про це він повідомив на прес-конференції в середу, пишуть "Українські новини".

"Не буде газового ринку, поки оператор газотранспортної системи підпорядкований одному з газових трейдерів, яким фактично є "Нафтогаз", - сказав народний депутат. Водночас він вважає "тактичною помилкою" те, що рішення Мінекономрозвитку про відокремлення компаній було ухвалене без урахування думки кредиторів "Нафтогазу України" і вимог Третього енергопакету Енергетичного співтовариства.

На думку Олександра Домбровського, першочерговим завданням робочої групи з реформування НАК "Нафтогаз України" під керівництвом віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона є узгодження нюансів відокремлення "Укртрансгазу" і НАК "Нафтогазу України" як з кредиторами, так і з представниками Енергетичного співтовариства.

У зв'язку з цим член президії Енергетичної асоціації України Віктор Меркушев зазначив, що "створювали "Нафтогаз" швидко і тихо, без зайвих розмов і програмних документів". "Реорганізація цієї компанії, яка перетворилася на справжнього галузевого монстра, застрягла в нескінченних дискусіях, коли місяцями готуються програми, плани, приймаються постанови Кабміну й інші документи, але в результаті замість справжніх змін отримуємо чистої води профанацію", - сказав експерт.

Як повідомляли, раніше Мінекономіки змінило статут "Нафтогазу" і вирішило сконцентрувати на собі повноваження зміни керівництва "Укртрансгазу".

"Нафтогаз" виступив проти такого рішення і заявив, що воно суперечить принципам Третього енергетичного пакета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram