ГоловнаПолітика

Amnesty International зажадала звільнити Умерова

Позбавлення волі через підозри про наявність психічного захворювання незаконне.

Amnesty International зажадала звільнити Умерова
Ильми Умеров
Фото: ru.krymr.com

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International зажадала від Росії звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого утримують у сімферопольській психіатричній лікарні, і припинити стосовно нього кримінальне провадження.

Звернення організації оприлюднено на її сайті.

"Позбавлення волі виключно на підставі підозри про наявність в особи психічного захворювання є незаконним і суперечить міжнародним правовим нормам і стандартам. Такі заходи застосовують у виняткових випадках: для захисту самої людини або інших осіб. Однак нам відомо, що досі немає доказів, що Ільмі Умеров становить загрозу собі або іншим. Примусове психіатричне лікування, якого зазнає Ільмі Умеров, є нічим іншим, як репресіями за його політичну діяльність", - наголосила Оксана Покальчук, директор Amnesty International в Україні.

Нагадаємо, Умерова затримали окупанти в Сімферополі 12 травня цього року. За годину до затримання він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою в нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справа проти Умерова ґрунтується на відеозапису його промови в Києві, де він 19 березня 2016 року заявив, що Росія повинна піти з Криму.

18 серпня його насильно перевели з кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя в психіатричну лікарню в тому самому місті. Примусова психіатрична експертиза може зайняти 28 днів. 21 серпня дочка Умерова повідомила, що стан його здоров'я різко погіршився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram