ГоловнаПолітика

У справі про розтрату "кіотських грошей" узяли під варту екс-голову держпідприємства

Олексію Ковалю визначено заставу в розмірі 5,5 млн гривень.

У справі про розтрату "кіотських грошей" узяли під варту екс-голову держпідприємства

Солом'янський суд Києва обрав запобіжний захід для затриманого 12 липня екс-директора Державного підприємства "Українські екологічні інвестиції" Олексія Коваля.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, підозрюваного взяли під варту терміном на 60 днів з альтернативою внесення застави в розмірі 5,5 млн гривень.

Олексія Коваля підозрюють у скоєнні за попередньою змовою групою осіб замаху на заволодіння державними коштами, виділеними Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату, в сумі понад 480 млн грн. Його дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

"Усього з початку розслідування в кримінальному провадженні за фактом замаху на заволодіння "кіотськими грошима" про підозру у вчиненні кримінального злочину повідомлено вже чотирьом особам, трьох з яких затримано", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, НАБУ почало розслідування 21 січня. 16 травня Бюро затримало секретаря комітету державних закупівель ДП "Українські екологічні інвестиції". 1 червня в Старобільську Луганської області затримали другого підозрюваного - організатора групи фіктивних підприємств, через які планували виводити гроші.

Держпідприємство "Українські екологічні інвестиції" (входить у сферу управління Мінекології) планувало витратити майже мільярд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення і школах на енергоощадні. Фінансування проекту повинно було здійснюватися за рахунок коштів, наданих Японією за Кіотським протоколом. При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "Агротехбуд", заради якої з усіх тендерів були зняті дешевші пропозиції від інших компаній. Під час ретельного розслідування виявилося, що "Агротехбуд" є фіктивним підприємством. Через цю справу в січні 2016 року було звільнено виконувача обов'язків міністра екології Сергія Курикіна.

Олексія Коваля призначив головою "Українських екологічних інвестицій" міністр екології Ігор Шевченко у березні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram