ГоловнаПолітика

Комітет з питань свободи слова визнав незаконним переслідування Шустера Фіскальною службою

Комітет вирішив звернутися до прем'єр-міністра.

Комітет з питань свободи слова визнав незаконним переслідування Шустера Фіскальною службою
Фото: nfront.org.ua

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики прийняв рішення звернутися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і спікера парламенту Андрія Парубія щодо ситуації, яка склалася навколо "Савік Шустер Студія".

Засідання відбулося у відповідь на скаргу компанії Шустера на тиск з боку Державної фіскальної служби і неправомірність її дій. Члени комітету побачили в дії фіскалів ознаки незаконного переслідування незалежного ЗМІ, в зв'язку з чим прийняли одноголосне рішення розглянути ситуацію на рівні прем'єр-міністра.

"Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вважає доречним звернутися до прем'єр-міністра України щодо ігнорування засідання комітету Насировим, щодо ознак його можливих порушень законодавства України та тиску на незалежний засіб масової інформації "СавікШустерСтудія" з пропозицією розглянути це на рівні прем'єр-міністра", - заявила голова комітету, народний депутат від "Народного фронту" Вікторія Сюмар, зачитуючи резолюцію.

Крім того, під час засідання було прийнято рішення звернутися до голови ВР Андрія Парубія з пропозицією організувати звіт Романа Насирова в парламенті.

"І третє рішення - провести комітетські слухання щодо порушень Державної фіскальної служби і її рішень щодо ЗМІ. Безсумнівно, комітет з питань свободи слова та інформаційної політики бачить в цьому тиск з боку конкретного органу, що є неприпустимим і небезпечним для ситуації зі свободою слова в Україні", - резюмувала Сюмар.

Нагадаємо, восени 2015 року в ТОВ «СавікШустерСтудія» відбулася податкова перевірка, в результаті якої студії були вручені податкові рішення-повідомлення на загальну суму більш як 13 млн гривень. У січні 2016 року Савік Шустер повідомив про відкриття кримінальної справи стосовно нього. Сам Шустер називає те, що відбувається, політичним замовленням.

"За 11 років роботи я ніколи не відчував того, що відчуваю зараз. Я реально відчуваю велику загрозу, не тільки нам, а й взагалі засобам масової інформації України. Тому що з нас почнуть, а потім будуть розбиратися з іншими", - упевнений Савік Шустер.

Представники Печерської податкової інспекції, яка безпосередньо проводила перевірку, і Державної фіскальної служби на засідання профільного комітету не з'явилися. За словами представників "СавікШустерСтудія", раніше вони проігнорували засідання і в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram