ГоловнаПолітика

Яценюк: заміна однієї людини не зробить життя в Україні кращим

Прем'єр-міністр закликав партії припинити боротьбу за владу і допомогти йому з реформами

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повністю присвятив свій щотижнеий виступ на телебаченні політичній кризі в Україні. Під час свого звернення до народу прем'єр заявив, що його уряд працює як технократичний і що позачергові вибори необхідні тільки трьом силам: популістам, олігархам і Кремлю.

"Вам відомий мій стиль. Не сумнівайтеся: знаю, що ви не в захваті. Але я не тільки прем'єр-міністр - "зловісний образ з екрану". Я жива людина. Зі своїми почуттями, радощами, розчаруваннями. Я люблю нашу країну. Як і ви, я багато переживаю. Люблю свою сім'ю, дружину, дітей, батьків, рідні міста й рідні місця. Зрештою, просто люблю. І разом з вами хочу тут жити завжди - скільки Господь нам дасть", - заявив прем'єр.

Він зазначив, що не дає порожніх обіцянок і готовий повторити те ж саме, що і два роки тому, коли його вперше призначили на посаду прем'єра: що реформи легкими бути не можуть.

Також він порівняв свою посаду - з керманичем корабля. "Піклуючись про наше спільне спасіння, я не боровся за ваші симпатії, дорогі співвітчизники. Вибачте цю відвертість. Я боровся за керованість кораблем і за його курс. Жодного дня уряд не жив в умовах спокійної роботи. Разом з моїми колегами ми щодня в буквальному сенсі боролися за кожне правильне рішення і життєво необхідні надзвичайні заходи", - зазначив Яценюк.

Тому він вважає, що нинішня політична криза виникла штучно.

"Це - не тільки моя оцінка. Така думка багатьох авторитетних світових лідерів і фахівців. Автор реформ, які врятували Польщу, Бальцерович дуже відверто сказав про те, що думає більшість наших партнерів: головна проблема в Україні - не економічна (що означає: реформаторська), а політична (що означає: відсутність відповідальності). Для нинішньої кризи немає раціональних підстав. Її ідейна підстава - це абсурдна зацикленість на рейтингах і химерна надія на безпідставні політичні прожекти", - сказав прем'єр.

Він додав, що бачить тільки три сили, які можуть бути зараз зацікавлені в його зміщенні та призначенні позачергових парламентських виборів: популісти, олігархи і Кремль.

"Популісти обіцяють моментально подолати корупцію, тисячі євро зарплат і пенсій вже завтра, кожному роботу, житло і благополуччя вже зараз, курс долара на рівні п'яти гривень, а газ безкоштовно завжди. Це - неправда. Звичайна брехня, розрахована на вашу довіру і голоси. Тим часом, інтерес олігархічних сил полягає в хиткому новому парламенті і, як наслідок, у слабкій владі в цілому - як законодавчої, виконавчої, так і інституті президента. Тому що це створює сприятливі умови для відновлення старих схем. У свою чергу, Кремль зацікавлений у знесиленій Україні, роздертій чварами і суперечками. Фіаско України буде використано Путіним для розколу в Європейському союзі, для зняття санкцій, для виправдання свого злочину проти української держави", - заявив прем'єр.

Він зазначив, що заміна однієї людини в уряді не зробить життя в Україні кращим. "Сьогодні людям кажуть, що все раптом стане добре, якщо замінити ту чи іншу особу в уряді. Це - звичайна брехня. Справа не в особистостях. Без єдності в парламенті, без реальної єдності між президентом, урядом і парламентом ніякого прориву не буде", - сказав Яценюк.

Тому він пропонує два варіанти вирішення політичної кризи: відновлення парламентської коаліції і посилення Кабміну або створення нового уряду, відповідальність за який буде повністю лежати на "Блоці Петра Порошенка".

"Пане президенте, шановні "Блок Петра Порошенка", фракція Радикальної партії і пане Олеже Ляшко, фракція "Самопоміч" та пане Андрію Садовий, фракція партії "Батьківщина" і пані Юлія Тимошенко. Вибір - за вами. Я свій вибір зробив. Припиніть підкилимну і примітивну боротьбу за крісла і владу. Я і члени мого уряду за посаду не тримаємось. Я боровся і буду боротися за нашу країну і ті цінності та цілі, в які вірить команда "Народного фронту" і я особисто. І ми цієї роботи не припинимо", - заявив прем'єр.

Під кінець Яценюк запропонував президенту, спікеру Верховної Ради та лідерам політичних партій підписати цілі та принципи уряду, після чого затвердити їх на законодавчому рівні.

Нагадаємо, що раніше Яценюк висунув Порошенкові ультиматум. Прем'єр-міністр закликав президента підтримати його або відправити у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram