ГоловнаПолітика

Порошенко обговорив з Юнкером безвізовий режим

Говорили про електронне декларування.

Порошенко обговорив з Юнкером безвізовий режим
Архив
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером, під час якої сторони погодили кроки для запровадження безвізового режиму для українців.

Як повідомляє прес-служба Президента України, співрозмовники обговорили зміни до закону про електронне декларування та привітали досягнення компромісу в переговорах України і Єврокомісії стосовно внесення цих змін.

Жан-Клод Юнкер висловив надію що Верховна Рада законодавчо врегулює питання електронного декларування відповідно до стандартів ЄС, "що стане значним кроком уперед у реалізації антикорупційної політики і дозволить Україні через кілька років інтегруватися в Європейський Союз".

Порошенко подякував ЄС за підтримку Надії Савченко. Президент закликав ЄС посилити тиск на Росію, щоб звільнити Савченко й інших незаконно затриманих українців.

Співрозмовники домовилися зустрітися 17 березня під час візиту Президента України у Брюссель.

Нагадаємо, під час затвердження державного бюджету на 2016 рік було ухвалено поправку, яка переносить електронне декларування доходів державних службовців на 2017 рік. Після скандалу депутати вирішили скасувати цю поправку. Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за хибне декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно.

Запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим.

Вихолощення електронного декларування призвело до того, що ЄС вирішив розділити надання безвізового режиму Україні і Грузії. Грузія отримає візову лібералізацію раніше, ніж Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram