ГоловнаПолітика

"Чернетка" від БПП, або Як президентська фракція хоче Кабмін форматувати

В очікуванні звіту прем'єра Арсенія Яценюка в парламенті (запланованого на 16 лютого) депутати коаліції починають активніше обговорювати можливі рокіровки в Кабміні. Першими своїх кандидатів на окремі позиції назвали представники Блоку Петра Порошенка.

Надвечір 1 лютого у ЗМІ з'явилась інформація, що фракція БПП затвердила наступних кандидатів на міністерські посади: нардепа від БПП Тараса Кутового — на посаду міністра аграрної політики і продовольства, нардеп від БПП і гендиректора ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" Гліба Загорію — на міністра екології і природних ресурсів, нардепа БПП Ольгу Бєлькову — на віце-прем'єра з євроінтеграції, заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука — на першого віце-прем'єр-міністра, екс-заступник голови Київської облдержадміністрації Павла Рябікіна — на міністра інфраструктури, нардепа БПП Олексія Гончаренка — міністра охорони здоров'я, актора і екс-міністра культури часів Майдану Євгена Нищук — на міністра культури, нардепа від БПП Олександра Співаковського — на міністра освіти і науки.

Фото: rada.gov.ua

Правда, назвати цих кандидатів погодженими з усіма представниками БПП навряд чи можна. За даними LB.ua, на засіданні фракції у понеділок, 1 лютого, було близько 50 нардепів із 137. А отже, кворуму для прийняття будь-яких рішень не було.

Пропозиція висувати кандидатів у Кабмін у фракції БПП звучала впродовж близько трьох місяців. На цьому, зокрема, наполягав лідер фракції Юрій Луценко, мовляв, обговорювати будь-які перестановки в уряді на Раді коаліції треба з конкретним списком кандидатів. За словами співрозмовника LB.ua у президентській фракції, ще тоді Луценко запропонував під кожну кандидатуру назбирати щонайменше 30 голосів, щоб представити її перед колегами з інших фракцій.

Власне, за такою схемою і вийшли на фінішну пряму вищезгадані кандидати в уряд. Хоча окремі депутати від БПП були відверто обурені прізвищами, котрі побачили в цьому списку. “Там же не було кворуму... І слава Богу! Ви бачили ці прізвища?!” - ще до початку засідання парламенту емоційно прокоментував LB.ua один із депутатів БПП.

Із заявами про відсутність кворуму не погоджується нардеп від БПП Руслан Демчак. За його словами, кворум на засіданні фракції був, правда, до завершення зборів дехто з депутатів пішов, “то на ефіри, то ще кудись”.

Якщо говорити про конкретні прізвища, то частина з них, за даними LB.ua, в цьому списку виникла досить неочікувано. Як от кандидатура Ольги Бєлькової на посаду віце-прем'єра з євроінтеграції. “На засіданні не було Ірини Геращенко... Всім зрозуміло, що в Геращенко більше шансів зайняти цю посаду. Вона — голова комітету з питань європейської інтеграції, представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі”, — зауважує нардеп від БПП Єгор Фірсов.

Щодо Олексія Гончаренка, то інформація про його бажання стати міністром охорони здоров'я точились в кулуарах парламенту з середини грудня минулого року.

Фото: Макс Требухов

Гончаренко прокоментував тоді цю інформацію LB.ua наступним чином: “Справді, більше 50 депутатів із фракції БПП підписали лист про підтримку моєї кандидатури в міністри охорони здоров'я. Але поки у нас є чинний міністр Квіташвілі. Тому це все дуже попередньо. Крім того, є й інші достойні кандидатури. Але навіть за обговорення своєї кандидатури я вдячний своїм колегам”.

Своєрідним реверансом перед “ударівськими” представниками в БПП окремі нардепи вважають появу у списку кандидатів в Кабмін Павла Рябікіна, який з липня 2014 по 15 вересня 2015 працював заступником Віталія Кличка в КМДА, а до цього був нардепом від УДАРу. Звільнився він з посади у зв'язку з сімейними обставинами. А нині працює радником Кличка в КМДА на громадських засадах.

Кандидатура Рябікіна на посаду одного з міністрів Кабміну виникала ще задовго до згаданого засідання фракції з вуст заступника голови фракції Ігора Кононенка.

Коментувати можливість призначення на посаду міністра інфраструктури Рябікін поки не хоче. Вважає, що будь-які заяви наразі передчасні. “Буде призначення, тоді й прокоментую”, - додав він в телефонній розмові з LB.ua.

Павло Рябікін
Фото: www.kievvlast.com.ua
Павло Рябікін

До речі, міністерський досвід у Рябікіна вже є. Будучи членом "Нашої України", він працював заступником міністра транспорту і зв'язку України (з 2005 по 2006 рік). Курував морський і річковий транспорт, а також авіацію. Рябікін також є засновником ТОВ "Рекреаційно-оздоровчий центр "Зелений порт", що займається діяльністю у сфері спорту, ресторанним бізнесом, роздрібною торгівлею. З цим підприємством, за даними Єдиного держреєстру, пов'язане ТОВ "Асименія". Комплекс цих підприємств, за даними ЗМІ, становить престижний яхт-клуб "Маячок", заснований в 2000 році, що знаходиться на природоохоронній зоні на Жуковому острові.

Рябікін чи його родичі значаться співзасновниками й ряду інших підприємств, сферою діяльності яких є ресторанний бізнес, операції з нерухомістю та ін. Правда, сам екс-заступник Кличка неодноразово заперечував, що займає певні посади чи має стосунок до управлінської діяльності в цих компаніях.

Щодо посади міністра екології, то, за даними LB.ua, Гліба Загорію на цей пост висунула так звана група Олександра Третьякова. За Загорію зібрали аж 71 підпис депутатів. Хоча в БПП сумніваються в шансах Загорії зайняти посаду міністра екології. “Думаю, крісло міністра екології віддадуть радикалам. Треба ж з ними чимось торгуватись...”, - припускає один із нардепів від БПП на правах анонімності. Відзначимо, що Загорія – власник фармацевтичної корпорації «Дарниця» та один з найвпливовіших гравців на фармринку країни, має дуже серйозний вплив на Міністерство охорони здоров’я.

Зокрема, опоненти Загорія вважають, що саме він лобіював на посаду заступника міністра охорони здоров'я Олександру Павленко, котра раніше працював в "Дарниці". Більш того, Філя Жебровська - власниця заводу "Фармак" - одного із конкурентів компанії Загорії - звинувачувала нардепа в замаху на її життя.

До екології Загорія не має жодного відношення. Втім, посада у відповідному міністерстві завжди була ласим шматком. Згадайте хоча би останній епопею з екс-міністром Ігорем Шевченком. Влітку минулого року йшлося про десяток прізвищ на цю посаду. Втім, досі міністерство очолює в.о. міністра Сергій Курикін.

Гліб Загорій в центрі фото
Фото: solydarnist.org
Гліб Загорій в центрі фото

Ще одним кандидатом від умовної групи УДАРу у фракції БПП називають і Тараса Кутового, керівника парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин. За словами депутата БПП Наталії Новак, подання Кутового підписували здебільшого члени його комітету, нардепи-аграрники. “Як правило, депутати висували депутатів. Хоча очевидно, що є чимало експертів в тій чи іншій галузі... Тому це (список кандидатів в Кабмін — ред.) - досить “сире” питання”, - зазначає Новак.

До речі, в біографії Кутового - посада фіндиректора ЗАТ Інвестиційна компанія «XXI століття» (яку пов'язують з київським забудовником Левом Парцхаладзе), президента ПАТ Компанії «Райз», одного з найбільших агрохолдингів в Україні (нині власник - аграрний олігарх, екс-регіонал Олег Бахматюк). У 2011 році Кутовий працював керуючим директором інвестиційної компанії - «А1 Глобал Холдінгс Лімітед» (підрозділу московської "Альфа-групп" в Україні).

Євгена Нищука (міністра культури з лютого по грудень 2014 року) на цю ж посаду запропонував фракції БПП особисто Юрій Луценко, що й раніше критикував роботу нинішнього очільника міністерства В'ячеслава Кириленка.

Конкурентом Нищука під час обговорення на фракції став нардепа від БПП, журналіст, екс-главред ЕспресоTV Вадим Денисенко. “Луценко висунув Нищука і всі підняли руки “за”. Тоді він сказав, мовляв, напевно вже не варто голосувати за Денисенка... Не виключаю, якби Денисенка першого поставили на голосування, можливо, його б висунули на цю посаду”, - розповідає Наталія Новак.

Вадим Денисенко
Фото: Макс Левин
Вадим Денисенко

“Не всі підтримали Гончаренка, Загорія і Співаковського, - резюмує Новак. - Коли сидиш на засіданні фракції і дивишся колегам в очі, то не всі можуть не проголосувати... Але це не означає, що у випадку висунення цих кандидатів на посади, депутати проголосують за них в залі парламенту”.

Правда, згодом у керівництві фракції спробували відмотати назад наслідки засідання фракції і заявили, що оприлюднений список всього лише чернетка. “Це не список кандидатів, це попереднє обговорення. Це пропозиції, висунуті нашими депутатами... Тому ми будемо вести переговори з нашими колегами з коаліції. За результатами цих переговорів будемо остаточно визначатися на фракції, які кандидатури ми будемо офіційно пропонувати прем'єр-міністру для того, щоби він подав їх в зал”, - заявив після обіду 2 лютого заступник глави фракції БПП Ігор Кононенко.

Практично в унісон звучала позиція і голови фракції Юрія Луценка: “Жодного рішення про висування певних осіб міністрами від БПП фракція не приймала. Так само фракція не приймала і рішень про відставку певних міністрів. Насправді фракція лише висунула 7 осіб для обговорення. Проте, суспільна реакція свідчить, що вчорашнє обговорення було поверховим і легковажним. Як керівник фракції я маю намір повернутися до даного питання. При цьому ще раз попрошу колег врахувати, що йдеться не про працевлаштування, а про посилення потенціалу Уряду в часи найбільшої загрози для держави”.

Політичні опоненти з оприлюдненого БПП списку відверто кепкували: “Ми довго сміялись, коли побачили цей список”, - каже LB.ua один із нардепів “Народного фронту” на правах анонімності.

“Нам навіть не довелось якось реагувати на ці прізвища, все сказало суспільство”, - додав він. На публіку у фракції Яценюка коментували, що жодних офіційних пропозицій чи списків від соратників по коаліції не отримували.

Фото: Макс Требухов

Згодом нардеп від БПП Вадим Денисенко в коментарі LB.ua заявив, що наразі групи у фракції БПП продовжують обговорювати кандидатів на ті чи інші пости міністрів в Кабміні. Після узгодження позиції ці прізвища знову виноситимуться на засідання фракції. “Більш того, 16 лютого парламент може лише заслухати звіт прем'єра і затвердити чи не затвердити його. В останньому випадку депутати можуть висловити (чи не висловити) недовіру уряду. Але будь-яке рішення, на мою думку, буде досить складно проходити в залі”, - додав він.

Тим часом, звіт уряду за минулий рік Кабмін подав в парламент та опублікував на своєму сайті пізно ввечері 1 лютого. А отже, депутати мають два тижні, щоб прийняти рішення: залишати Арсенія Яценюка і його Кабмін чи відправити у відставку. “Якщо є 226 голосів (за відставку — ред.), то зовсім не принципово, коли за це можуть проголосувати: 16 лютого чи пізніше. Але тоді вони (БПП — ред.) нестимуть відповідальність за такі дії і повинні сформувати новий Кабмін. А оприлюднений список якраз засвідчив, що з варіантами на ці посади у них скрутно”, - зазначив нардеп з “Народного фронту”.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram