ГоловнаПолітика

Порошенко обговорив з Назарбаєвим проблему транзиту через територію РФ

Україна вважає, що Росія порушила норми СОТ

Порошенко обговорив з Назарбаєвим проблему транзиту через територію РФ
Фото: www.dyvys.in

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим.

Як повідомляє прес-служба президента України, сторони окремо обговорили ситуацію, що склалася у зв'язку з російським ембарго на українську продукцію і забороною на транзитні перевезення.

Казахстанська сторона підтвердила свою готовність виконувати чинні двосторонні і багатосторонні угоди з Україною з метою недопущення будь-яких дискримінаційних заходів до українсько-казахстанської торгівлі.

Порошенко підкреслив, що такі дії Росії порушують Віденську конвенцію про право міжнародних договорів, а також відповідні правила і норми СОТ.

"У зв'язку з цим глави держав обговорили можливості налагодження транзиту українських товарів з метою запобігання негативного впливу дій Росії на товарообіг між Україною і Казахстаном, а також країнами Азії", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, з 1 січня Росія в односторонньому порядку заборонила транзит українських вантажів по своїй території в Казахстан автомобільним транспортом. Тепер такі транзитні перевезення можуть здійснюватися виключно через один з пунктів пропуску, що знаходиться на кордоні між Білоруссю та РФ. Вантаж мусить бути опломбованим на всьому маршруті руху територією Росії.

Україна вирішила організувати транзит вантажів у Казахстан та інші країни Азії в обхід РФ. Так, 15 січня з Іллічівська вирушить демонстраційний рейс контейнерного потягу за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram