ГоловнаПолітика

Аваков: після прибуття в Україну Фірташа затримає Національна поліція

Американський мін'юст надіслав відповідний запит до Києва.

Аваков: після прибуття в Україну Фірташа затримає Національна поліція
Фото: Макс Левин

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про те, що після прибуття в Україну Дмитра Фірташа затримає Національна поліція, якщо Мін'юст США подасть таке клопотання.

Про це Аваков повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook.

"Після прибуття в Україну Дмитра Фірташа буде затримано Нацполіцією за фактом звернення мін'юсту США в Генпрокуратуру України", - написав Аваков.

За словами Авакова, українська сторона завершила консультації з Мін'юстом США і надіслала лист, в якому повідомила про готовність затримати Фірташа за запитом США.

Згідно зі ст.597 КПК України, а також ратифікованою Україною в 2006 році конвенцією ООН проти корупції, Генпрокуратура України у відповідь на відповідне клопотання Мін'юсту США дасть вказівки Національній поліції України у разі прибуття на територію України провести затримання Дмитра Фірташа на 72 години, протягом яких буде оформлено відповідне рішення про 40-денний арешт, аж до передачі всіх матеріалів провадження або низки епізодів за висунутими США звинуваченнями Фірташу.

Нагадаємо, LB.ua ще наприкінці жовтня повідомляв про те, що Фірташ може особисто приїхати в Україну на з'їзд Федерації роботодавців України. За інформацією джерел LB.ua, днями адвокати олігарха у Відні отримали на руки рішення суду у справі про створення злочинної групи та підкуп індійської влади з метою забезпечити участь його компанії в проекті з розробки титанового родовища. Наявність цього рішення повністю розв'язує руки для подальших діях Фірташа, а також його пересування.

Також нагадаємо, що Фірташа було заарештовано в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в кінці травня повідомив, що МВС надіслало Фірташу повістку на допит і проведення слідчих дій у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом корупційних схем групи компаній Ostchem та розкрадання державного майна України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram