ГоловнаПолітика

Чеський президент-русофіл схвалив ратифікацію УА України і ЄС

Мілош Земан не став перепоною для євроінтеграції України.

Чеський президент-русофіл схвалив ратифікацію УА України і ЄС
Милош Земан
Фото: http://kenyadailyeye.jibostudios.com

Президент Чехії Мілош Земан 27 жовтня підписав ратифікаційний лист до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це повідомляє сайт Посольства України в Чехії.

Документ відправлено на повторний підпис прем'єр-міністрові Чехії Богуславу Соботці. Коли він його поставить, Чехія завершить процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, 10 грудня 2014 року Сенат (верхня палата) парламенту Чехії проголосував за ратифікацію УА. З 67 присутніх сенаторів 52 проголосували "за".

2 квітня 2015 року депутати Палати депутатів (нижньої палати) парламенту Чехії в першому читанні підтримали ратифікацію документа і проголосували за його передачу в комітети.

У середині квітня парламентський комітет у справах ЄС і комітет у закордонних справах рекомендували ратифікацію Угоди та відправили документ на розгляд депутатів у другому заключному читанні. Крім того, депутати скоротили термін розгляду цього питання в комітетах із 60 до 40 днів.

Однак 20 травня депутатська фракція від Комуністичної партії Чехії і Моравії, скориставшись правом вето, останньої миті заблокувала внесення питання про ратифікацію УА. Згідно з регламентом, ветоване питання не могли знову включити в порядок денний поточної сесії Палати депутатів.

17 вересня нижня палата чеського парламенту підтримала ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За ратифікацію проголосували 107 зі 138 парламентаріїв.

Колишній комуніст Земан раніше заявляв, що в Україні відбувається "звичайна громадянська війна", країнам Заходу не потрібно надавати допомогу Україні, а санкції проти Росії не є виграшною стратегією.

Угоду про асоціацію вже схвалили 22 країни за повною процедурою, Італія і Чехія перебувають на заключному етапі, Нідерланди проведуть референдум про угоду (він має рекомендаційний характер), Бельгія очікує рішення парламенту регіону. Греція ще не починала процесу ратифікації.

Для набуття чинності УА з 1 січня 2016 року необхідно, щоб усі 28 країн ЄС завершили ратифікацію угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram