ГоловнаПолітика

У Запоріжжі може бути зірвано вибори мера

У місті заявляють про свідоме псування бюлетенів членами ТВК.

У Запоріжжі може бути зірвано вибори мера
архивное фото
Фото: Александр Ратушняк

У Запоріжжі члени дільничних виборчих комісій власноруч зіпсували бюлетені з виборів кандидатів на пост міського голови, зробивши на них позначки з інформацією про виборчий округ, що є помилкою і порушенням, яке могло спричинити визнання виборів мера Запоріжжя недійсними.

Виявилися повністю зіпсованими бюлетені на всіх виборчих дільницях в Хортицькому районі, значній частині Ленінського району, кількох комісіях Комунарського району. Аналогічну ситуацію зафіксовано на окремих дільницях в інших районах міста, пише iz.com.ua

Вчора вночі міська виборча комісія в екстреному режимі зібралася на засідання і прийняла рішення передруковувати всі бюлетені з виборів кандидатів у мери Запоріжжя.

"Ми можемо констатувати факт псування бюлетенів, щоб виборці міста Запоріжжя не змогли проголосувати в бюлетенях з виборів міського голови, - розповів голова Запорізької міської виборчої комісії Артем Лях. - На бюлетенях додатково вписали інформацію про округ: "Територіальний виборчий округ такого-то району". Дільничні виборчі комісії почали проставляти додаткову інформацію, якої на бюлетенях бути не повинно. Ця інформація є підставою визнати бюлетені недійсними".

Юрист Володимир Подорожко, довірена особа одного з кандидатів на посаду Запорізького міського голови Володимира Буряка, заявляє, що ця подія - це не випадковість, не результат помилки або масового божевілля членів майже сотні дільничних виборчих комісій у різних районах міста. "Це абсолютно усвідомлена, навмисна спроба зірвати вибори мера в нашому місті", - вважає він.

Більше того, юрист упевнений, що ця дія спрямована проти конкретного кандидата в мери Запоріжжя. "Я є довіреною особою кандидата, який є фаворитом цих виборів і головним претендентом на перемогу, тому наша команда розцінює цей прецедент з псуванням бюлетенів як технологію, спрямовану проти нашого кандидата - Володимира Буряка. Ця технологія спрямована на недопущення його перемоги на цих виборах через зрив виборів як таких".

На підтвердження своїх слів Володимир Подорожко наводить той факт, що зіпсовані були тільки бюлетені з виборів міського голови. "Особливо звертає на себе увагу той факт, що масове псування стосувалося тільки так званих "мерських" бюлетенів. Саме в них члени дільничних виборчих комісій від руки проставили номери виборчих округів, незважаючи на те, що цього робити категорично не можна, оскільки вибори мера відбуваються в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Адже якби люди проголосували в таких бюлетенях, то відразу ж після виборів кожен такий бюлетень був би визнаний недійсним. А враховуючи масштаб і кількість таких зіпсованих бюлетенів в цілому по місту, можна припустити, що вибори міського голови Запоріжжя були б визнані недійсними", - зазначає довірена особа кандидата в мери.

На його думку, від тих, хто зробив такі дії, слід очікувати нових провокацій.

"Ми очікуємо, що в день виборів, а головне - в години після закриття виборчих дільниць, наші опоненти будуть робити спроби визнати ці вибори недійсними. Одній з таких технологій, як бачимо, вже вдалося запобігти. Але я абсолютно впевнений, що ці дії триватимуть. Ми не виключаємо, що в наступні години або завтра псування бюлетенів може тривати, але тільки вже іншими способами, і далі в судовому порядку влада буде протискати рішення про неможливість встановити результат на виборах мера Запоріжжя", - зазначив юрист.

"Наша команда вживе всіх заходів, щоб було проведено ретельне об'єктивне розслідування, з якої причини виборчий процес у місті Запоріжжі був фактично поставлений на межу зриву. Ці факти вже передано представникам міжнародних моніторингових місій", - заявив представник кандидата в мери Запоріжжя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram