ГоловнаПолітика

Яценюк пригрозив відібрати в нардепів дипломатичні паспорти

Прем'єр вимагає ухвалити закони для безвізового режиму.

Яценюк пригрозив відібрати в нардепів дипломатичні паспорти
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв забрати дипломатичні паспорти в тих народних депутатів, які в четвер не проголосують за законопроекти, котрі необхідні для безвізового режиму з Європейським Союзом.

Про це він сказав на засіданні уряду в середу.

"Я сподіваюся, що завтра буде проголосовано весь проект законів про запровадження безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом", - заявив прем'єр.

"Звертаюся до тих депутатів, які не підтримають закони про запровадження безвізового режиму. Я розумію, що ви для себе безвізовий режим запровадили, тому що маєте дипломатичні паспорти. Так ось ті, хто не проголосує за ці закони, повинні бути позбавлені дипломатичних паспортів і разом з громадянами України стояти в чергах й отримувати візи на загальних підставах. Шлях для цього ми знайдемо", - сказав він.

Нагадаємо, в травні цього року президент Петро Порошенко скасував дію більш ніж 10 указів, які регламентували питання видачі дипломатичного та службового паспортів, і підписав новий - "Про дипломатичний і службовий паспорт України".

Згідно із цим документом, список власників дипломатичних паспортів різко обмежено.

Зокрема його отримують на термін перебування на посаді президент, спікер Ради, прем'єр, голова МЗС. Раніше в цей список входили також віце-спікери і постпреди України при міжнародних організаціях.

Окрім того, не враховуючи дипломатів, отримати диппаспорт на час службового відрядження можуть нардепи, члени Кабміну, голови Конституційного та Верховного судів, секретар РНБО, голова Адміністрації президента, а також голови і члени делегацій України на міжнародних переговорах.

Раніше на нього могли претендувати також інші чиновники, у тому числі генпрокурор, голова СБУ, голова НБУ, голова ЦВК, губернатори і голови облрад, голови вищих спеціалізованих судів і т.д.

Тепер не всі вони мають право навіть на службові паспорти. Наприклад, це стосується губернаторів і голів обласних рад.

У травні Єврокомісія пообіцяла наприкінці 2015 року прийняти рішення, чи надавати безвізовий режим Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram