ГоловнаПолітика

Печерський райсуд видав санкцію на арешт братів Кацуб

Сини нардепа Володимира Кацуби викриті в злочинній схемі.

Печерський райсуд видав санкцію на арешт братів Кацуб
Младший Кацуба в 26 лет стал замглавы "Нафтогаза"
Фото: focus.ua

Печерський районний суд Києва за поданням ГСУ МВС у п'ятницю погодився на затримання й утримання під вартою Сергія й Олександра Кацуб.

Про це повідомляють Українські новини.

Братів звинувачують у злочинній змові з метою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. За даними слідства, Олександр Кацуба зловживав службовим становищем під час роботи на посаді заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" з 2012 по 2014 рік. Зокрема підписав акти виконаних робіт на загальну суму майже 285 млн гривень за нібито проведені дослідження нафтогазових родовищ на шельфі Чорного моря. Кошти перерахували ТОВ "Універсальне комерційне товариство", яке за підсумками перевірки виявилося фіктивною компанією, оформленою на підставну особу. На думку слідства, ТОВ не проводило жодних робіт, не маючи для цього ні спеціальної техніки, ні фахівців. Отримані в держпідприємства кошти виводили в конвертаційні центри і переводили в готівку. Правоохоронці впевнені, що організатором злочинної схеми виступив Сергій Кацуба, який займав посаду заступника голови НАК "Нафтогаз України" до 2012 року. А реалізовував її Олександр Кацуба, котрий зайняв його місце.

ГСУ МВС також висуває братам звинувачення в спробі розкрадання у НАК "Нафтогаз України" 3,4 мільярда кубометрів газу. НАК уклала договір з ТОВ "ГАЗУКРАЇНА-ТРЕЙДИНГ" на постачання природного газу, який мали відпускати тільки за передоплатою. Однак влітку 2013 року Кацуба підписав з фірмою додаткову угоду на постачання 3,4 млрд кубометрів газу за майже 12 мільярдів гривень без попередньої оплати.

Кримінальну справу, в рамках якої вирішено затримати Сергія й Олександра Кацуб, відкрили навесні 2014 року.

Олександр і Сергій Кацуба - сини народного депутата (група "Партія "Відродження") Віктора Кацуби. Сергій Кацуба з липня по грудень 2012 року обіймав посаду заступника голови правління НАК "Нафтогаз України". Після обрання депутатом Верховної Ради VII скликання посаду заступника голови правління НАКу зайняв його молодший брат Олександр. У липні 2014 року Кабмін звільнив Олександра Кацубу з цієї посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram