ГоловнаПолітика

Згадка про статус Донбасу у Конституції виявилася ідеєю Венеціанської комісії

На Банковій заявили, що статус бунтівних регіонів в Основному законі не закріплюватимуть

Згадка про статус Донбасу у Конституції виявилася ідеєю Венеціанської комісії
Виталий Ковальчук
Фото: Макс Левин

Згадка про статус окупованих районів Донецької і Луганської областей у Конституції України була пропозицією Венеціанської комісії. Про це заявив сьогодні журналістам у Києві заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук, пише "Цензор".

Відповідаючи на питання, чи було таке закріплення вимогою Заходу, чиновник заявив, що конституційна комісія в цьому питанні прислухалася виключно до рекомендації Венеціанської комісії.

Він підкреслив, що, власне, статус бунтівних регіонів у Конституції не закріплюється. "Венеціанська комісія рекомендувала згадати у перехідних положеннях Конституції, що статус окремих районів Донецької та Луганської областей визначається законом", - заявив у зв'язку з цим Ковальчук.

Водночас він не зміг сказати, чи містилася така норма у проекті конституційних змін, наданому Україною Венеціанській комісії, або ж Венеціанська комісія зробила рекомендацію з цього питання самостійно.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада змінила ухвалений восени 2014 року закон про особливий статус Донбасу і прописала, що норми закону почнуть діяти після позачергових виборів, проведених відповідно до Конституції України. Розширені повноваження окремим регіонам Донецької та Луганської областей нададуть за умови, що вибори проведуть у повній відповідності до демократичних стандартів, а всі незаконні збройні формування виведуть з території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram