ГоловнаПолітика

Порошенко підбив підсумки року після підписання Угоди про асоціацію з ЄС

Глава держави сподівається, що через півроку Угоду буде повністю ратифіковано, і вона набуде чинності вже з початку наступного року

Порошенко підбив підсумки року після підписання Угоди про асоціацію з ЄС
Архивное фото
Фото: Макс Требухов

Президент Порошенко сьогодні звернувся до народу з промовою про підсумки року з моменту підписання Угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу глави держави.

"Сподіваюсь, що за півроку Угода буде повністю ратифікована і набере чинності вже з початком наступного року. Зроблено перші практичні кроки у напрямку реалізації Угоди: створено інституційні структури взаємодії, і в тому числі відбулась зустріч на найвищому рівні – Саміт Україна – ЄС", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, за цей рік Угоду ратифікувала 21 країна з числа 28 членів Євросоюзу.

Порошенко сказав, що урядом побудовано координаційний механізм виконання Угоди; прискорився процес адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу. За рік було підготовлено та прийнято значну кількість якісних проєвропейських законодавчих та нормативно-правових актів.

"Орієнтуючись на загальноєвропейські цінності, в дусі Угоди про асоціацію, закладених нею принципів політичної асоціації з ЄС, ми продовжуємо роботу над імплементацією низки важливих пріоритетних системних реформ: конституційної реформи; реформи державного управління та антикорупційної; судової реформи; реформи правоохоронних органів; децентралізації; реформи, пов'язаної із питаннями ведення бізнесу", - зазначив президент.

За його словами, Україна очікує, що поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Європейським Союзом запрацює вже в повну силу з 1 січня 2016 року. Разом з тим, Європейський Союз фактично в односторонньому порядку відкрив свій ринок для українських товарів на умовах першого року дії зони вільної торгівлі. Це безперечно мало позитивний вплив на нашу двосторонню торгівлю, впевнений голова держави.

"На жаль, результати війни на Донбасі і активні дії супротивника восени та взимку призвели до погіршення позитивної динаміки. Ворог вживає всіх можливих заходів для недопущення економічної інтеграції України з Європейським Союзом, яка є гарантією зміцнення економічного суверенітету нашої держави і довгострокового процвітання. Я вдячний за ту всебічну допомогу, що надає Україні Європейський Союз на шляху до майбутньої кращої України, що живе за правилами, які об'єднують європейський континент", - резюмував Порошенко.

Він також розповів про обсяги допомоги з Європи для України.

"За рік, що минув, Україна отримала безпрецедентну допомогу з боку ЄС: три програми макрофінансової допомоги для підтримки макроекономічної стабільності держави (близько 3,4 млрд євро), гуманітарну допомогу для громадян України, переміщених з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО (близько 139 млн євро), а також для відновлення інфраструктури Донбасу, грантову допомогу для розбудови держави, технічну допомогу в рамках більш ніж 200 проектів ЄС у різних сферах суспільного життя та державного управління. Ця допомога є тим джерелом енергії європейських змін, що відбуваються в Україні", - підкреслив Порошенко.

Водночас він додав, що Україна розраховує на продовження і розширення співпраці в рамках всіх програм ЄС.

Нагадаємо, раніше Порошенко дозволив допуск миротворців в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram