ГоловнаПолітика

Геращенко запропонував конфіскувати заводи Фірташа за борги

Нардеп розцінив зупинку хімпідприємств Ostchem як шантаж.

Геращенко запропонував конфіскувати заводи Фірташа за борги
Фото: nfront.org.ua

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко запропонував конфіскувати черкаський "Азот" і "Рівнеазот" за борги групи компаній Ostchem Дмитра Фірташа перед державою.

Про це він написав у своєму фейсбуці, реагуючи на рішення Ostchem зупинити роботу черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту". Причиною такого рішення у Фірташа назвали безперервний тиск депутатів "Народного фронту" і МВС.

"Розповіді Фірташа про зупинку двох його азотних комбінатів - ніщо інше як шантаж уряду... Мовляв, не платитимемо податки, тисячі людей опиняться на вулиці, будемо влаштовувати мітинги на вулицях Києва і так далі Я ж бачу інший шлях розвитку цієї ситуації. Якщо Дмитро Фірташ не хоче оплачувати борги, то його заводи з виробництва добрив держава Україна повинна конфіскувати в рахунок боргів за газ А потім або продати міжнародним хімічним концернам за найвищою ціною, або поставити ефективного державного менеджера, який буде розвивати цю важливу для економіки України галузь", - написав Геращенко.

За даними МВС, загальна заборгованість за газ, отриманий від держави з 2010-го по 2013 рік підприємствами, афілійованими з Дмитром Фірташем, становить близько 5,7 мільярда гривень. Геращенко наголошує, що, за тодішнім курсом, це 700 мільйонів доларів.

"Газ, який купувався НАК "Нафтогаз" у Росії і борги за який вішалися на весь український народ, віддавався підприємствам Фірташа, які за нього розплачувалися коли хотіли чи не розплачувалися взагалі", - обурився Геращенко.

Нагадаємо, Group DF Дмитра Фірташа 28 травня повідомила про зупинку хімічних заводів "Азот" у Черкасах і "Рівнеазот", які виробляють мінеральні добрива. Своє рішення про черкаський і рівненський заводи група пояснює кримінальними справами проти їхнього керівництва, а також арештом газу Ostchem, що є сировиною для виробництва міндобрив.

Газ Фірташа арештували наприкінці квітня в рамках кримінального провадження про розтрату майна посадовцями "Нафтогазу".

На початку квітня Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальну справу за підозрою в розкраданні держкоштів посадовими особами хімічних заводів Дмитра Фірташа. Азотний бізнес Фірташа представлений холдинговою компанією Ostchem, в яку входять хімпідприємства "Азот" (Черкаси), "Концерн Стирол", "Сєверодонецький Азот", "Рівнеазот", естонський "Нітроферт" і таджикистанський "Таджик Азот". Крім того, в цей напрямок входять "УкрАгро НПК" (володіє мережею складів для реалізації мінеральних добрив) і порт "Ніка Тера".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram