ГоловнаПолітика

Порошенко зажадав від Путіна звільнення полонених

Президент провів телефонну розмову з Путіним, Меркель і Олландом

Порошенко зажадав від Путіна звільнення полонених
Фото: http://president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову у "нормандському форматі" (глави України, Росії, Франції та Німеччини).

Як повідомляє прес-служба президента, Порошенко закликав під час розмови "не робити вигляд, що те, що відбулося в Дебальцевому, відповідає Мінським домовленостям". Він також закликав виробити чіткі гарантії у разі, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості.

"Співрозмовники погодилися, що представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ мають надати повне сприяння, і сьогодні ж вони повинні отримати доступ для моніторингу та верифікації, особливо в зонах Донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська та Широкиного і в інших місцях, де сьогодні були обстріли", - йдеться в повідомленні.

Тільки після того, як буде досягнуто всеосяжне припинення вогню, має початися відведення техніки при безпосередньому спостереженні ОБСЄ. Було домовлено, що центр моніторингу та контролю має завершити підготовку спільного плану виведення важкої техніки, артилерії і ракетних систем залпового вогню.

"Президент України висловив вимогу звільнити всіх полонених, у тому числі і тих, хто потрапив у полон в районі Дебальцевого", - повідомляються подробиці розмови.

Сторони домовилися, що цього тижня скоординують дії на рівні міністрів закордонних справ щодо виконання зазначених цілей. При цьому українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії також включили питання залучення миротворців - як на лінії зіткнення, так і на лінії міждержавного кордону України і Росії.

Нагадаємо, кількість українських солдатів, які потрапили в полон у Дебальцевому, влада не оприлюднює.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram