ГоловнаПолітика

Ромпей припустив федералізацію України

Голова Європейської Ради залишить свою посаду через кілька днів

Ромпей припустив федералізацію України
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської Ради Герман ван Ромпей заявив, що для вирішення конфлікту на Донбасі Україна може стати федералізованою державою.

Про це він сказав 25 листопада в Парижі, виступаючи в Інституті політичних досліджень (Sciences Po). Текст промови Ромпея оприлюднив сайт Європейської Ради.

"Сьогодні головне ось що. З моменту припинення вогню за Мінським протоколу від 5 вересня загинуло близько тисячі осіб. Я більше не називаю це припиненням вогню. Майбутні припинення вогню очікує така сама доля, якщо ми обмежимося управлінням ситуації на місці. Потрібне глобальне рішення. Потрібно знайти спосіб для України стати децентралізованою (або федералізованою) й інклюзивною країною. Потрібно визначити місце України в Європі", - сказав ван Ромпей.

На його думку, Україна повинна зблизитися з Європою, як того бажає більшість населення країни, але при цьому встановити коректні відносини з Росією.

Ван Ромпей вважає, що потрібно зібрати головних фігурантів за переговорним столом, щоб укласти угоду на кшталт "Осло 1993".

Угода в Осло - двосторонні закриті переговори між Ізраїлем в особі міністра закордонних справ Шимона Переса і Організацією звільнення Палестини (ООП) в особі Махмуда Аббаса за посередництва США з метою врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Переговори закінчилися підписанням 13 вересня 1993 року у Вашингтоні спільної Декларації про принципи. Документом передбачали введення місцевого самоврядування в Секторі Газа і на Західному березі річки Йордан на період до 5 років, що мало обернутися постійним врегулюванням.

Ван Ромпей покине свою посаду 1 грудня 2014 року, його наступником стане колишній польський прем'єр Дональд Туск.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram