ГоловнаПолітика

У МЗС звинуватили Росію в провокаціях із гуманітарним конвоєм

Україна вважає, що РФ намагається приховати вміст вантажівок із так званою допомогою

У МЗС звинуватили Росію в провокаціях із гуманітарним конвоєм

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з незаконними діями Російської Федерації і грубим порушенням держкордону України п'ятим гуманітарним конвоєм, відправленим на Донбас 2 листопада.

Про це йдеться в заяві МЗС.

У міністерстві наголосили, що відправлення вантажу здійснювалося без запиту про отримання офіційної згоди української сторони, без необхідних процедур прикордонного та митного контролю, без узгодження з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста і супроводу вантажу його представниками.

Так було порушено національне законодавство України й раніше досягнуті домовленості.

"Ці провокаційні дії російської сторони, нездатність дотримуватись усталених міжнародних правил під час скерування гуманітарної допомоги, а також спроби приховати справжню суть вантажу є свідченням продовження курсу Росії на подальшу ескалацію ситуації на сході України", - йдеться в заяві.

Також у МЗС зажадали від Росії "припинити провокаційні дії й дотримуватися загальноприйнятих норм і принципів міжнародного права і міждержавних відносин".

Нагадаємо, це вже п'ятий "гуманітарний конвой", спрямований Росією на Донбас. За російською версією, про допомогу нібито просили жителі Донецької та Луганської областей. Насправді бойовики використовували продукти харчування, доправлені з Росії, щоб агітувати місцевих жителів брати участь у незаконних "виборах" керівництва терористичних організацій.

Як і попередні колони, цей конвой організували без участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Ні українська сторона, ні міжнародні організації не мали доступу до огляду та перевірки товарів, привезених в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram