ГоловнаПолітика

Затримано феесбешника, який організував протести на Банковій (оновлено)

Російський офіцер також організовував вивезення в РФ тіл загиблих солдатів

СБУ затримала громадянина Росії за організацію протестів військовослужбовців Нацгвардії біля Адміністрації президента в Києві. Про це сьогодні заявив глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Цей громадянин РФ представлявся генералом ФСБ, його прізвище Гречишкін, у нього є посвідчення заступника головного редактора "Русские новости", помічника депутата Держдуми. Його не просто затримали, ми говоримо про те, що саме цей ляльковик, проживаючи останній місяць у Київській області, організовував і координував такі правопорушення: провокації для інспірування так званих протестних акцій Нацгвардії біля Адміністрації президента", - розповів Наливайченко.

На сайті СБУ оприлюднено фотографії Гречишкіна, його посвідчень та вилученої зброї.

Повідомляється, що - він житель Москви, кадровий російський офіцер, колишній морський піхотинець, якого завербувала ФСБ РФ. Гречишкіна затримали 23 жовтня поблизу Києва.

Під час обшуку у Гречишкіна вилучили РПГ-26 "Аглень" (виробництва РФ), гранату та патрони до стрілецької зброї, паспорт громадянина РФ, кілька документів на різні прізвища, посвідчення помічника екс-депутата Державної думи РФ Андрія Бочарова, редакційне посвідчення заступника головного редактора "Русских новостей". Вилучено також візитки високопоставлених російських чиновників з МО РФ, Федеральної міграційної служби РФ.

Гречишкін з січня безперервно перебував на території України, порушуючи Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства".

Від початку АТО він виконував завдання ФСБ РФ щодо координації діяльності бойовиків з іноземною спецслужбою, їх організаційного та ресурсного забезпечення.

Гречишкін безпосередньо організовував через кураторів у Москві поставки на контрольовану бойовиками територію України військової техніки (броньовані автомобілі "Тигр"), найманців (зокрема 130 танкістів зі Свердловська, добровольців із радикальних козачих формувань РФ і т.д.) для участі в бойових діях проти сил АТО.

"Цей громадянин РФ, називаючи себе генералом ФСБ, організовував і забезпечував незаконний вивіз до Росії і злочинне приховування тіл загиблих на території України російських військовослужбовців", - додали в прес-центрі СБУ.

Нагадаємо, солдати-гвардійці строкової служби з Київської області (представники військових частин №3027, 3030, 3066) 13 жовтня провели акцію в Києві на вул. Банковій з вимогою демобілізації. Прокуратура проводить розслідування за фактом бездіяльності командирів окремих військових частин Нацгвардії України, які допустили організацію страйку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram