ГоловнаПолітика

РНБО: затриманих десантників РФ судитимуть

За міжнародним правом солдати не є військовополоненими

РНБО: затриманих десантників РФ судитимуть
Один из задержанных десантников

Правоохоронні органи України визначать подальшу долю затриманих на території України російських десантників.

"Зараз вони перебувають у представників правоохоронних органів. Ми не називаємо місцезнаходження. Що стосується дій щодо затриманих - рішення буде прийнято також правоохоронцями. Про це повідомили російську сторону", - сказав на брифінгу речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, передає Інтерфакс-Україна .

Він також підкреслив, що ці затримані не є військовополоненими, оскільки Україна не перебуває офіційно у стані війни із жодною з держав.

"Як порушники державного кордону вони далі вже розкажуть, як вони сюди потрапили: якщо з метою агресії, то це одна стаття, якщо заблукали - тоді інша. Але у будь-якому разі вони будуть відповідати за свої вчинки", - запевнив Лисенко.

Він уточнив, що точну статтю, за якою їм буде висунуто звинувачення, буде розглянуто юристами.

На уточнювальне запитання журналістів, якою була реакція Москви, Лисенко відповів: "Реакція російської сторони була одна: вони сказали, що десантники заблукали, як Червона Шапочка у лісі".

Як повідомляв раніше прес-центр Служби безпеки України, у Донецькій області оперативна група Збройних сил України та СБУ затримала групу з десяти озброєних громадян РФ - військовослужбовців 331-го полку 98-й Свірської дивізії Повітряно-десантних військ Збройних сил РФ, які незаконно перетнули кордон України у складі диверсійної групи.

"За словами військовослужбовців РФ, батальйон десантників 23 серпня було передислоковано залізничним транспортом у Ростовську область РФ, а близько 3 години ночі 24 серпня підрозділ підняли по тривозі і дали наказ здійснити марш у складі колони з декількох десятків БМД", - зазначили у прес центрі.

Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону озброєними громадянами російської держави.

Раніше у прес-центрі АТО повідомили, що згідно з показаннями одного з десантників, захоплених українськими силовиками, його родичі переконані, що їхні чоловіки та діти перебувають на навчаннях у Дагестані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram