ГоловнаПолітика

Російський гуманітарний вантаж залишається на кордоні

Жодна вантажівка наразі не в'їхала на територію України

Російський гуманітарний вантаж залишається на кордоні
Фото: EPA/UPG

Російський гуманітарний вантаж станом на ранок п'ятниці залишається на кордоні з Україною.

Про це повідомив РБК-Україна координатор зі зв'язків із громадськістю Червоного Хреста у Україні Андре Льорш.

"Досі обговорюється питання безпеки. Наразі жодна вантажівка не перетнула український кордон. Переговори проводяться на кордоні, у штаб-квартирі у Женеві, всі обговорюють це питання, і у Москві, й у Києві, і на місці, й у Женеві. Питання чутливе, ситуація військова, не хочеться наражатися на певний ризик", - розповів Льорш.

За його словами, біля російського гуманітарного конвою на кордоні знаходиться понад 40 представників Червоного Хреста.

"Понад 40 представників Червоного Хреста супроводжуватимуть цей вантаж. Потім, можливо, хтось ще приїде. Такий масштабний вантаж доставлять частинами", - зазначив Лёрш.

Нагадаємо, Росія 12 серпня відправила у Україну близько 270-280 вантажівок з гуманітарною допомогою. 14 серпня "гуманітарний конвой" прибув на кордон з Україною.

Нагадаємо, в четвер Україна почала прикордонно-митне оформлення російського гуманітарного вантажу в пункті пропуску "Донецьк" Російської Федерації.

Планується, що вантаж доставлять у Луганськ російськими вантажівками, у кожній з яких буде по одному російському водієві. Всі інші супроводжувачі - представники Червоного Хреста. У Луганську допомогу розвантажать, і всі вантажівки тим самим шляхом повернуться у Росію. Розподіляє допомогу в регіоні Червоний Хрест.

Колона з 280 вантажівок з гуманітарною допомогою вирушила у Україну з підмосковного Наро-Фомінська 12 серпня. Вантажівки досягли кордону з Україною 14 серпня. Зволікання з оформленням пов'язано з тим, що Україна не отримала від РФ документації щодо вмісту вантажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram