ГоловнаПолітика

Росія погодилася пустити українських прикордонників на свої пункти пропуску

Пропозиція чинна тільки за умов перемир'я

Росія погодилася пустити українських прикордонників на свої пункти пропуску
Фото: EPA/UPG

Росія погодилася, що українські прикордонники та представники ОБСЄ можуть бути розміщені на російських пунктах для контролю захоплених терористами українських пунктів пропуску "Ізварине", "Довжанський" і "Червонопартизанськ".

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова за підсумками чотиристоронньої телефонної розмови Президента України, канцлера ФРН, президентів Франції та Росії, повідомляє прес-служба МЗС Росії.

"Особливу увагу було приділено ситуації, що склалася на українських пропускних пунктах "Ізварине", "Довжанський" і "Червонопартизанськ". Президент України наполегливо і неодноразово ставив питання про повернення ситуації під контроль і забезпечення транспарентності - щоб усі могли переконатися, що через ці пункти пропуску не проходять озброєні люди, бойова техніка, інші заборонені вантажі", - йдеться в документі.

Повідомляють, що Путін вніс пропозицію про розміщення на цих пропускних пунктах з російського боку представників прикордонної служби України та спостерігачів від ОБСЄ для спільного контролю за кордоном, щоб при таких заходах об'єктивного контролю можна було б зняти будь-які підозри у використанні цих пунктів.

"Зрозуміло - і я хочу на цьому особливо наголосити - запрошення українських прикордонників і спостерігачів від ОБСЄ чинне на період збереження режиму припинення вогню", - підкреслив міністр.

У МЗС РФ розраховують, що найближчим часом почнуться прямі консультації між прикордонниками Росії й України для узгодження параметрів присутності прикордонних спостерігачів від України на російських пунктах пропуску.

Нагадаємо, 27 червня самопроголошені "Луганська народна республіка" і "Донецька народна республіка" відмовилися звільнити захоплені прикордонні пункти "Довжанський", "Ізварине" та "Червонопартизанськ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram