ГоловнаПолітика

Суд скасував призначення трьох членів ВРЮ за квотою юридичних ВНЗ

З формуванням ради виникли проблеми

Суд скасував призначення трьох членів ВРЮ за квотою юридичних ВНЗ
Фото: trud-ost.ru

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ про призначення трьох членів Вищої ради юстиції (ВРЮ).

Про це повідомляє прес-служба народного депутата Романа Стаднійчук, за позовом якого відбулося це слухання.

"Суд постановив, що Міністерство освіти і науки не мало повноважень скликати, організовувати і проводити цей з'їзд. Також Окружний адмінсуд Києва визнав відсутність повноважень членів ВРЮ у Андрія Бойка, Оксани Капліної, а також судді Апеляційного суду Закарпатської області Ганни Фазикош, обраних на цьому з'їзді", - підкреслив депутат.

За його словами, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ було не тільки скликано у нелегітимний спосіб, а й голосування на ньому відбулося з порушеннями процедури - ніхто з так званих членів ВРЮ не набрав голосів, необхідних для прийняття цього рішення.

"Андрій Бойко, Оксана Капліна і Ганна Фазикош, які прийняли присягу членів ВРЮ, не мають права обіймати цю посаду, оскільки їх обрали з істотними грубими порушеннями чинного законодавства", - резюмував Стаднійчук.

Нагадаємо, 23 травня Окружний адмінсуд Києва скасував рішення з'їзду адвокатів про обрання членами ВРЮ адвокатів Олексія Рєзнікова, Павла Гречківського і судді Господарського суду Києва Сергія Балаця.

Вища рада юстиції має складатися з двадцяти членів, яких призначають Верховна Рада (3), президент (3), з'їзд суддів України (3), з'їзд адвокатів (3), з'їзд юридичних ВНЗ (3), Всеукраїнська конференція працівників прокуратури (2). Також до ради за посадою входять генеральний прокурор, голова Верховного суду України і міністр юстиції.

Таким чином, станом на 29 травня в ВРЮ входять три члени за квотою президента, два члени за квотою конференції працівників прокуратури і - за посадою - голова Верховного суду і міністр юстиції, а обрання ще шести членів ради оскаржене. Склад ВРЮ можна подивитися за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram