ГоловнаПолітика

СБУ затримала диверсанта з Головного розвідуправління РФ

Спецслужба оприлюднила переговори координаторів сепаратистів

СБУ затримала диверсанта з Головного розвідуправління РФ
Фото: http://www.sbu.gov.ua

5 квітня працівники СБУ спільно з прикордонниками у пункті пропуску "Красна Талівка" (Луганська область) затримали громадянина РФ Банних Романа Сергійовича, який намагався перетнути державний кордон України для безпосередньої організації та координації сепаратистських акцій у Луганську.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Банних, 1985 р.н., зареєстрований за адресою: військова частина 13204, яка входить до складу Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Російської Федерації, безпосередньо організовував і координував з території РФ роботу диверсійної групи, яка діяла в Україні. Метою цих глибоко законспірованих груп було повалення конституційного ладу і захоплення влади, здійснення терористичних актів, розпалювання сепаратизму і дестабілізація ситуації у східних регіонах країни.

На початку березня чотирьох членів однієї такої групи, яка виконувала спеціальне завдання з організації негласної антидержавної кампанії в Донецькій області: громадянина РФ В. Негрієнка, громадян України М. Чумаченка, В. Іванова і О. Головіна - СБУ затримала в Донецьку за організацію масових заходів з метою повалення конституційного ладу, поширення антидержавних настроїв серед населення, провокування до радикальних дій, захоплення державних будівель. За фактом протиправної діяльності вказаних осіб порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 15, ч. 1 ст. 294, ч.1 ст. 263, ч.1 ст. 109 і ч.1 ст. 110 Кримінального кодексу України. Усі четверо перебувають під вартою.

Негрієнко в Донецьку організовував підпільні осередки, намагався залучити до протиправної діяльності спецпризначенців МВС України, забезпечував екстремістів зброєю та вибухівкою, погоджуючи ці дії з Банних. Про це свідчать матеріали зафіксованих телефонних переговорів Негрієнка і Банних, під час яких вони обговорюють деталі зустрічі груп "російських туристів", озброєння провокаторів під виглядом проросійських мітингувальників.

Служба безпеки України розслідує обставини підготовки Негрієнком вибухів у громадських місцях з масовим перебуванням людей. Під час затримання 10 березня він мав при собі вибухову речовину з електродетонаторами й елементами ураження. А за день до цього в Україну намагався в'їхати його спільник Роман Банних, якого українські прикордонники не пропустили.

За наявною інформацією, друга спроба Банних приїхати в Україну пов'язана з планами диверсійної роботи в Луганській області, зокрема з організацією масових акцій 6 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram